Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      22:13
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Efectele violentei in familie asupra copilului I

Efectele violentei in familie asupra copilului I

06 iulie 2015    
Violenţa în familie este un fenomen des întâlnit în România zilelor noastre.
 
Victimele violenţei în familie sunt de obicei femeile, dar şi copiii.
Atunci când tatăl loveşte mama, copilul suferă.
 
El îşi petrece astfel copilăria într-un mediu tensionat, plin de teamă.
Copilul va fi afectat la nivel emoţional, amintirile marcându-i întreaga viaţă.
 
Părinţii consideră, în mod eronat, că dacă violenţa nu se răsfrânge asupra lor atunci copilul nu are de suferit. Însă, chiar dacă nu sunt abuzaţi direct, copiii sunt afectaţi, ajungând mai târziu nişte adulţi timoraţi, timizi sau chiar violenţi la rândul lor.
 

Violenţa în familie, risc de naştere prematură

 
Violenţa în familie este un fenomen extins, motiv pentru care s-au făcut mai multe studii pe această temă. Chiar şi în cazul femeii însărcinate, abuzul fizic şi emoţional al bărbatului este resimţit în mod negativ de către făt. Studiile au revelat faptul că atunci când mama suferă, fătul reacţionează în mod negativ.
 
De cele mai multe ori, în cazul violenţei în familie, naşterea are loc prematur cu toate consecinţele care ce pot apărea într-o astfel de situaţie. Chiar dacă naşterea are loc la termen, în general nou-născuţii care provin din familiile în care mama este abuzată de tată, au o greutate mai mică la naştere.
 

Copiii mai bolnavi în casele în care există violenţă

 
Violenţa în familie este resimţită în mod negativ şi de către copilul mic. Mama se poate gândi că bebeluşul este prea mic şi nu înţelege ce se intâmplă, deci nu este afectat. Totuşi femeia trebuie să se gândescă că dacă bărbatul este prin natura sa agresiv este posibil ca agresiunea să fie transferată şi asupra copiilor.
 
Studiile au revelat faptul că în primii doi ani de viaţă, bebeluşii ale căror mame sunt agresate, au o greutate sub cea normală, fiind subnutriţi. De asemenea, aceşti copii dezvoltă riscuri mai mari de a se îmbolnăvi de boli diareice, infecţioase sau afecţiuni ale tractului respirator, în comparaţie cu copii care cresc într-un mediu familial sănătos. Aceste boli în combinaţie cu subnutriţia sunt principala cauză de deces a copiilor cu vârsta sub cinci ani.
 

Violenţa poate fi şi de natură emoţională

 
Violenţa familială nu trebuie înţeleasă în sensul strict al bătăii, agresiunea poate fi şi una emoţională, victimele sunt stăpânite de sentimente de frică faţă de agresor, fapt ce le face să cadă în depresie şi să nu mai ia cele mai bune decizii pentru creşterea copiilor. Depresia maternă se reflectă direct asupra sănătăţii micuţilor.
 
Violenţa familială nu oferă un model pozitiv de relaţionare, iar copiii nu vor învăţa să găsească metode de soluţionare paşnică a problemelor. Din exemplul adulţilor ei vor învăţa să răspundă agresiv, să se bată şi să folosească un limbaj vulgar.
 

Violenţa domestică îmbolnăveşte copii

 
Copii pot cădea uşor victime ale violenţei domestice. Dacă sunt loviţi, chiar şi din greşeală, de părintele violent, sau crescuţi într-un mediu cu potenţial agresiv, majoritatea dintre ei suferă  de dureri de stomac, de cap, ulcer şi tulburări de somn.

Violenţa în familie determină la copii întîrzieri în dezvoltare sau regresie, performanţe şcolare slabe, capacitate scăzută de adaptare la situaţii noi, slabă apreciere de sine, dificultăţi în relaţionare. De asemenea, de multe ori, ei dezvoltă la nivel psihic sentimente de frică, de furie, de neîncredere, de vinovăţie şi de neajutorare.

Mulţi dintre ei vor fugi de acasă, vor avea un comportament şi un limbaj agresiv. Nu uitaţi că violenţa în familie afectează psihicul copilului încă de la cele mai fragede vârste!