Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      09:59
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Infectia de tract urinar, o patologie extrem de frecventa la copii

Infectia de tract urinar, o patologie extrem de frecventa la copii

12 august 2015    
Infecția de tract urinar este o patologie extrem de frecventă la copii și ocupă locul trei în medicina de familie, după infecțiile respiratorii și infecțiile digestive.”, a declarat într-un interviu acordat Sănătatea TV, conf. Dr. Mihaela Bălgrădean, medic primar pediatru, Șeful Secției de Nefrologie de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Marie Curie”.
 
Infecția de tract urinar este o infecție bacteriană a vezicii urinare sau a rincihilor, cunoscută sub numele de cistită, respectiv pielonefrită. Infecția de tract urinar diferă la copii, de la o etapă de vârstă la alta.

Infecția de tract urinar la copii - Cauze

Infecția de tract urinar apare din cauza germenilor din flora intestinală a fiecărui individ și copil în parte. Aceasta nu este o infecție care să se transmită și să se ia de la altă persoană și nici prin folosirea toaletei.
 
Faptul că vezica urinară este extrem de aproape de rect, germenii trec din materiile fecale, traversează peretele vezical și în felul acesta infectează urina din vezica urinară.
 
Majoritatea infecțiilor de tract urinar din copilărie sunt cauzate de bacterii care intra în uretră și ajung la nivelul tractului urinar. Pentru sugarii de vârstă mică și pentru nou-născuți, calea de propagare a unei infecții urinare este de multe ori sângele, de unde rezultă și pericolul de septicemie.
 
Microbii responsabili de o infecție de tract urinar sunt extrem de agresivi. Ei reușesc să se atașeze de mucoasa vezicală și să cauzeze
circulația anormală a urinei, să infecteze urina și s-o facă să parcurgă traseul invers, din spre vezica urinară, spre tractul urinar superior și astfel să se ajungă la refluxul vezico-ureteral de la copii.

Infecția de tract urinar la copii – Semne și Simptome

Simptomatologia infecțiilor de tract urinar este extrem de nespecifică. Ea împrumută semne ale infecțiilor respiratorii și digestive, și tocmai din acest motiv, părinții apelează în ultimă instanță la medicul nefrolog.
 
În cazul copiilor mici și la sugari, infecția de tract urinar se manifestă ca o boală severă, care îmbracă de foarte multe ori aspect de septicemie.
 
”Ceea ce este foarte serios în cazul infecțiilor urinare la copilul de vârstă mică se leagă de malformațiile de tract urinar. De foarte multe ori în spatele acestor infecții se ascund fie anomalii obstructive, cum ar fi hidronefrozele, ureterohidronefrozele sau valvele de uretră posterioară și nu de puține ori, refluxul vezico- ureteral.”, atenționează conf. dr. Mihaela Bălgrădean, medic primar pediatru, Șeful Secției de Nefrologie de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Marie Curie”.
 
La copilul de vârstă mică, cel mai important semn este febra, care poate depăși 38 de grade Celsius, ajungând până la 39 de grade. În plus, infecția de tract urinar la copii include o serie de alte semne nespecifice cum ar fi lipsa apetitului, vărsăturile, uneori scaunele diareice și aspectul de copil bolnav.
 
"La copilul mare semnele sunt puțin diferite, pentru că de cele mai multe ori preșcolarii se confruntă cu urinări frecvente, usturimi la urinat, urină tulbure și urât mirositoare. Mai mult decât atât, copiii mari pot avea sângerări micționale și chiar incontinență urinară.", a mai adăugat specialistul.

Infecția de tract urinar la copii - Diagnostic

De foarte multe ori această patologie este greu de diagnosticat dacă nu se fac niște examene absolut obiective pentru o infecție de tract urinar, adică un examen de urină și o urocultură.
 
Dacă factorul de apariție al infecției de tract urinar este o malformație a tractului urinar, atunci aceste malformații se diagnostichează cu ajutorul unor investigații imagistice, radiologice, nefiind suficientă numai o ecografie. Culturile de urină sunt cele care pun corect diagnosticul și care orientează medicul asupra germenilor din tractul urinar.

Infecția de tract urinar la copii - Tratament

Infecțiile de tract urinar sunt tratate în funcție de gradul de gravitate. Infecțiile de tract urinar înalte, adică pielonefritele sunt cele mai serioase.
 
În condițiile în care acestea asociază și o malformație, trebuie tratate cu foarte mare seriozitate.
 
Tratamentul include mai multe tipuri de antibiotice care se injectează, de obicei, intravenos, pe o durată de la 3 până la 14 zile și neapărat sub supraveghere medicală. În cadrul acestor tratamente copiii și sugarii sunt spitalizați, pentru că alături de tratament au nevoie de o hidratare foarte bună. Astfel, aportul lichidian nu se poate face pe cale orală și este nevoie de perfuzii care să hidrateze de două ori mai mult bolnavul.

Infecția de tract urinar la copii - Prevenție

Pentru a evita o infecție a tractului urinar, copiii trebuie să consume apă și foarte multe lichide, fiindcă numai în felul acesta se asigură un lavaj bun al rinichiului și al vezicii urinare. Al doilea lucru important în prevenirea unei infecții urinare este legat de disciplinarea micțiunilor.
 
Copiii trebuie să urineze la fiecare trei-patru ore, indiferent că au senzația de micțiune sau nu.
 
Alt lucru demn de luat în seamă este igiena care trebuie asigurată atât sugarilor cât și copiilor mai mari. În cazul sugarilor scutecele trebuie schimbate des, iar copiii de vârstă mai mare, trebuie învățați să se șteargă corect.
 
Zona genitală trebuie curățată din față în spate, pentru a nu infecta urina cu germeni din flora fecală.
 
Infecțiile de tract urinar sunt extrem de periculoase mai ales în cazul unor malformații obstructive. În condițiile în care urina din interiorul rinichiului este infectată atunci se ajunge la grade diferite de insuficiență renală, iar lucrul acesta devine extrem de periculos, mai ales că insuficiența renală nu doare iar copilul nu manifestă niciun simptom până la o anumită vârstă.”, a conchis conf. dr. Mihaela Bălgrădean.