Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:17
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Infectiile spitalicesti ale nou-nascutilor (I)

Infectiile spitalicesti ale nou-nascutilor (I)

06 iulie 2015    
 Infecţia spitalicească sau nosocomială este infecţia pe care un pacient o dezvoltă pe timpul spitalizării.
 

Infecţiile nosocomiale la copii - Incidenţa

 
 
Infecţiile spitaliceşti neonatale sunt infecţii care apar în general la 3 zile de la naştere. Incidenţa infecţiilor spitaliceşti este în medie de 2-10%, cea mai mare rată de infecţii o au secţiile de terapie intensivă neonatală. Cel mai adesea astfel de infecţii nosocomiale dezvoltă pacienţii cu un sistem imunitar scăzut.
 
Infecţia spitalicească apare în special la nou-născuţii prematuri. Anticorpii trec de la mama la copil în ultimul trimestru de sarcină, însă în cazul prematurilor aceştia au parte de o imaturitate imunologică, pentru că sunt născuţi înainte de soroc.
Nou-născuţii prematur sunt ventilaţi mecanic, au puse catetere, sunt alimentaţi parenteral. Toate aceste manevre reprezintă un risc mare de infecţie.
 

Infecţia spitalicească - Cel mai incriminat agent patogen este infecţia cu stafilococ auriu 

 
Infecţia spitalicească cu cel mai mare grad de răspândire la nou-născuţi este cea cu stafilococ auriu-Staphylococcus aureus, microb care din cauza folosirii necugetate a antibioticelor a căpătat rezistenţă la aceste medicamente.
 
Mămicile trebuie să ştie că pentru prevenirea infecţiilor spitaliceşti este foarte important să respecte reguli de igienă stricte mai ales dacă au un bebeluş născut prematur. Una dintre regulile de aur în acest sens este spălatul pe mâini de fiecare dată înainte de a intra în contact cu bebeluşul-regula este valabilă atât pentru mamă, cei din familie, vizitatori sau cadrele medicale.
 
Infecţia spitalicească poate fi determinată de comportamente aparent nevinovate. Mama ţine copilul pe pat lângă ea, nu se spală pe mâini după ce a pus mâna pe geam, pe un telefon sau chiar pe păr. De asemenea, foarte important este ca săpunul destinat curăţării mâinilor să fie unul antimicrobian. De asemenea, mama sau vizitatorii pot fi purtători (nas, faringe) fără simptome de stafilococ auriu, iar transmiterea la cel mic se realizează foarte uşor.
 

 Infecţia cu Stafilococul auriu - Forme de manifestare

 
Stafilococul auriu are mai multe forme de manifestare. Stafilococul auriu de tipul fagic 1 are mai multe forme de manifestare determinând diferite boli: pustule ale pielii, omfalită, conjunctivită, abcese ale ţesutului moale, artrita, septicemie, meningită.

Piodermita este infecţia cu Stafilococul auriu care are ca manifestări clinice aparţia a unor băşici (pustule), microabcese, abcese, flegmoane.

Stafilococul auriu poate determina boala numită omfalită - infecţie care are  ca poartă de intrare suprafaţa de secţiune a bontului ombilical, cateter ombilical. Simptomele se referă la afluxul anormal de sânge în zona ombilicală (hiperemie) şi umflătură în jurul ombilicului, miros fetid al bontului. Complicaţiile omfalitei sunt trombofeblita septică şi septicemia.

Stafilococul auriu provoacă pneumonia stafilococică – o  formă gravă de boală caracterizată prin frecvenţa complicaţiilor ulterioare şi severitatea infecţiei. Boala se manifestă prin infecţia care determină febră, tahicardie, stare generala alterată.

Stafilococul auriu provoacă osteomielită- o infecţie care are loc pe cale hematogenă şi este asociată cu o serie de proceduri invazive de genul cateterizării de vase.
Boala este de obicei asociată cu septicemia şi poate cuprinde mai multe oase concomitent. Această boală poate evolua asimptomatic sau nou-născutul poate prezenta simptome de genul pseudoparaliziei, tumefierea părţilor moi a membrului afectat, iritabilitate, febră, stare generală alterată.
 

Stafilococul auriu de tip fagic 2 - Forme de manifestare
 

Stafilococul auriu de tip fagic 2 dă bolile impetigo bulos şi sindromul pielii opărite.

Infecţia cu Stafilococul auriu de tip fagic 2 numită impetigo bulos se manifestă prin apariţia unor bule de dimensini variabile pe toată suprafaţa corpului bebeluşului.

Iniţial conţinutul bulelor are aspect clar ulterior însă devine purulent. După ruperea bulelor rămâne o rană. Boala apare în ziua 3 de viaţă, evoluând până la patru săptămâni prin „izbucniri” periodice.
Boala are un grad mare de contagiune, fapt pentru care nou-născutul trebuie izolat.
Starea generală a micuţului este bună.

Stafilococul auriu de tip fagic 2 dă şi boala numită Rietter sau sindromul pielii opărite.

Boala debutează brusc în primele cinci zile de la naştere prin apariţia unui eritem (iritaţie, roşeată) la nivelul gurii.

Copilul este febril, iar starea generală este alterată.

Prin evoluţia bolii în jurul gurii apar bule mari cu lichid clar care se sparg lăsând zone în care pielea se descuamează.