Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:25
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Malformatiile congenitale cardiace si abuzul de medicamente

Malformatiile congenitale cardiace si abuzul de medicamente

16 iulie 2015    
Malformaţiile cardiace congenitale reprezintă totalitatea anomaliilor structurale ale inimii prezente la naştere, fiind rezultatul unei alterări a dezvoltării embriologice cardiovasculare.
 
Cele mai intâlnite cazuri de afecţiuni ale inimii sunt: PDA sau defectul septal ventricular;  trunchiul arterial comun – truncus arteriosus; defectul septal atrioventricular; Tetralogia Fallot şi transpoziţia marilor artere. Acestea pot fi tratate prin intermediul operațiilor.
 

Malformaţia congenitale cardiace - Cauzele 

 
Cauzele apariţiei malformatiilor congenitale cardiace la copii sunt numeroase și ele depind de starea de sănătate a viitoarei mame.
 
Printre aceste cauze se numără medicamentele anticonvulsive ca benzodiazepine sau sărurile de litiu administrate în maladiile maniaco-depresive în timpul sarcinii, diabetul necontrolat, alcoolul sau abuzul de medicamente sau expunerea la substanţe chimice industriale în timpul sarcinii.
 
Alte cauze pot fi infecţiile din cursul sarcinii (virusul rubeolei poate interfera cu dezvoltarea normală a inimii fătului sau cu dezvoltarea normală a altor organe, dar şi alte virusuri pot fi implicate în producerea malformatiilor cardiace congenitale), ereditatea - în cadrul familiilor unde mai mult de un copil este afectat de o malformaţie cardiacă congenitală, însă aceste cazuri sunt rare, dar şi sindroamele genetice care evoluează cu afectarea mai multor organe, cum ar fi sindromul Down.
 

Malformaţiile congenitale cardiace - Simptome

 
La externarea din maternitate, bebelușilor li se fac controale medicale.
 
În cazul în care acesta este externat prea repede, adică după 24 de ore de la naştere, nu se mai pot depista eventuale afecţiunii ale inimii. Acestea îşi fac apariţia dupa primele trei zile de viaţă a bebeluşului.
 
Dacă nou-născutul are coloraţie violacee, refuză alimentaţia, se îneacă la supt, e “moale” (răspunde greu la stimuli), transpiră în timpul hrănirii, prezintă dificultăţi de dezvoltare (luare lentă în greutate sau reducere lentă a greutăţii), febră prelungită sau inexplicabilă poate fi vorba de o malformaţie de cord.
 

Malformațiile congenitale cardiace - Tratament

 
Cazurile mai speciale precum sindromul hipoplastic cardiac stâng și atrezia tricuspida necesită mai multe operații încă din perioada de nou-născut și se încheie aproximativ la trei ani.
 
Altă metodă medicală de tratare a malformațiilor congenitale cardiace este angioplastia sau valvuloplastia cu balon pentru a uşura o obstrucţie a vaselor de sânge (cum este cazul coarctației de aortă) sau obstrucţia unei valve (cum este cazul stenozei pulmonare sau aortice). Procedura constă în introducerea unui cateter, un tub subţire de plastic cu un balon special ataşat, într-un vas de sânge. Balonul este apoi umflat pentru a deschide larg zona îngustă a vasului de sănge sau a valvei inimii.
 
Ocluzia cu dispozitiv transcateter poate fi folosită pentru a închide deschiderile anormale sau găurile din inima sau din vasele de sânge (cum este cazul în PDA, defectele septale atriale şi defectele septale ventriculare), fără a necesita chirurgie.
 
De asemenea, se poate administra tratament medicamentos, iar medicul cardiolog poate folosi instrumente ca radiografiile, electrocardiogramele sau ecocardiogramele pentru a monitoriza defectul şi efectele tratamentului.

Concluzie

Malformaţiile congenitale cardiace sunt unele dintre cele mai grave probleme de sănătate cu care se confruntă medicii, pacienţii şi familiile acestora.
 
De aceea, în ultimii ani dezvoltarea tehnicilor ecografice i-a ajutat pe părinţi, cât şi pe medici să descopere la timp anomaliile inimii.
 
Nenumăraţi părinţi apelează la ecocardiografia fetală, care face posibilă diagnosticarea multor malformaţii congenitale ale inimii între a 12 -a şi a 20-a săptămână de sarcină.