Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Sâmbătă, 26 mai 2018      02:30
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
O casa sigura pentru un bebe explorator

O casa sigura pentru un bebe explorator

06 iulie 2015    
Statisticile la scară internaţională arată că 40% dintre decesele înregistrate până la vârstă de 15 ani sunt cauzate de accidente.
 
La sugari şi la copiii mici cele mai multe accidente se produc în locuinţă, de aceea copiii nu trebuie lăsaţi singuri în casă, nici chiar pentru scurt timp.
 
Accidentele cele mai frecvente care se produc la sugari sunt sufocările. Acestea au loc fie prin înfundarea feţei în perne sau scutece, fie prin înecarea cu vărsătură sau înghiţirea de corpuri străine - resturi de jucării, bani, hârtie, medicamente, boabe de legume, pâine sau biscuiţi, fructe.
 
Pentru a evita un posibil accident, evitaţi să puneţi în pătuţul sau în căruciorul copilului perne moi, obiecte pe care acesta poate să le tragă peste faţă sau jucării pe care le poate dezmembra.
 

Încercaţi să intuiţi ceea ce este greu de prevăzut

Învăţaţi cât mai de timpuriu bebeluşul cum să folosească corect obiectele din jur;
Nu îngrădiţi jocul liber al bebeluşului dar păstraţi interdicţiile pentru ceea ce este   într-adevăr foarte periculos;
Nu uitaţi că până la 4-5 ani copilul nu poate fi atent la două lucruri deodată.
 

Bebe ştie ce înseamnă “Nu e voie”

 
Pentru a vă feri bebeluşul de accidente trebuie să încercaţi să gândiţi precum cel mic. Copilaşul se rostogoleşte, se târăşte, merge în patru labe, apoi se ridică în picioare.
 
Bebeluşul este curios, face cunoştinţă cu lucrurile băgându-le în gură, trage de ce poate, se agaţă de ce poate, se caţără pe ce îi iese în cale.
 
Bebeluşul începe să înţeleagă ce înseamnă “nu e voie” în primele luni de viaţă. Ca să nu se accidenteze, este destul să vă gândiţi la toate acestea.
 
De asemenea este bine ca bebeluşul să mănânce ceea ce este potrivit pentru vârsta lui: laptele mamei până la cel puţin 1 an, iar de la 6 luni până la 2-3 ani alimentele "solide"oferite la început sub formă pasată, apoi - o dată cu apariţia dinţilor - bucăţele mici şi moi de mâncare.
 
Floricelele de porumb, sâmburi întregi de alune sau nuci nu au ce căuta în preajma copilului până la 3-4 ani deoarece îl pot îneca. Nu-i daţi nici bomboane, caramele sau gumă de mestecat. Până la 3-4 ani este foarte periculos să îi daţi astfel de alimente. Chiar şi după aceea este mai bine fără aceşti duşmani ai dinţilor.
 
Obişnuiţi copilul să mănânce aşezat, liniştit, cu gândul la ceea ce face. Să nu alerge, să râdă sau să se joace cu mâncarea în gură.
 

Transformaţi casa într-un loc fără pericole

 Câteva reguli de a transforma casa într-un loc fără pericole includ:
 
      Întoarceţi spre perete coada oalei sau a ibricului care fierbe pentru ca bebeluşul să nu o poată atinge.
     Ascundeţi prizele electrice în spatele mobilelor sau mascaţi-le cu capace speciale, greu de scos de către bebeluş.
     Acoperiţi colţurile meselor cu colţare protectoare, rotunjite din material plastic.
     Nu lăsaţi scaune, băncuţe sau lăzi lângă geamul deschis sau alături de balustrada balconului; copilul mic urcat pe astfel de obiecte şi aplecat pe marginea ferestrei , îşi poate pierde uşor echilibrul şi poate cădea.
 
    Tineţi medicamentele, detergenţii, insecticidele, soda în dulapuri închise/încuiate, în locuri la care bebeluşul nu poate să ajungă.
 
    Nu păstraţi petrol, detergenţi şi alte otrăvuri în sticle de suc, apă minerală etc. Bebeluşul le poate confunda când îi este sete.
 
   Controlaţi bine jucăriile bebeluşului. Bucăţelele care se desprind uşor dintr-o maşinuţă îl pot sufoca. La fel nasturii, boabele de fasole sau porumb, zarurile, pungile, foliile de plastic sau acele.
 
   Atenţie la uşile care se pot bloca între dumneavoastra şi copil. Panica micuţului şi încercările dumneavoastră de a ajunge la el pot provoca loviri, tăieri, arsuri.
 
Consecvenţa, fermitatea şi perseverenţa vă vor ajuta ca, alături de multă răbdare şi dragoste să reuşiţi să vă apăraţi copilul de pericole şi accidente!