Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      17:11
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Oreionul

Oreionul

21 iulie 2015    
 Oreionul este o infecţie virală uşoară care apare cel mai frecvent între 3 şi 10 ani. Semnul evocator: tumefierea, pe o parte sau pe ambele părţi, a feţei copilului, deasupra unghiului mandibulei.
 
O dată ce copilul a făcut oreion, nu îl va mai face niciodată, dezvoltând ceea ce se numeşte imunitate naturală. Cele mai multe state impun vaccinarea copilului împotriva oreionului înainte de începerea şcolii, dacă nu este deja imunizat natural.
 
Oreionul este moderat contagios, adică există un risc redus ca alţi membri al familiei să se îmbolnăvească în acelaşi timp. Deşi oreionul este, de obicei, o boală a copilăriei, adolescenţii şi adulţii pot, de asemenea, să o contracteze. La un individ mai în vârstă, cazul nu va fi probabil mai grav, dar tumefierea testiculelor la un bărbat adolescent sau adult trebuie urmărită de medic, deoarece există un mic risc de a provoca sterilitate.

Oreionul - Cauze

 
Oreionul este produs de un virus şi se transmite prin aer în picături de strănut sau tuse sau prin
contact direct. Perioada de incubaţie - când virusul se multiplică în corp şi persoana nu este contagioasă - este de 16-18 zile de la expunere. O persoană este contagioasă cu 2 zile înainte de apariţia simptomelor şi timp de 9 zile în timpul prezenţei simptomelor.
 

Oreionul - Simptome

 
Simptomele oreionului cuprind: glande salivare tumefiate, inflamate,localizate sub unghiul mandibulei, pe una sauambele părţi ale feţei, febră şi oboseală, în unele cazuri, tumefierea glandelor salivarede sub limbă, mai ales la adolescenţi şi adulţi, inflamaţiesecundară a testiculelor, care este vizibilă, saua ovarelor sau pancreasului, care este simţităca durere abdominală.
Orice membru al familiei, adolescent sau adult de sex masculin, având oreion şi prezintă testicule tumefiate, în cazuri extreme pot determina sterilitate.
 
Glandele parotide, unul dintre cele trei seturi de glande salivare, sunt localizate sub urechi, de-a
lungul arcului mandibulei.
Ele secreta continuu salivă în gură, prin ductele parotidiene, pe partea internă a obrajilor. Când sunt infectate cu oreion, glandele parotide se pot umfla şi devin sensibile la atingere. De asemenea, orificiile ductelor parotidiene se pot contracta, împiedicând curgerea normală a salivei.

Oreionul - Tratament

 
Oreionul se tratează în condiţii de izolare la domiciliu, spitalizându-se doar formele evolutive severe sau cu determinări speciale (meningită etc). Nu există un tratament etiologic eficient.
 
Tratamentul oreionului este în primul rând igieno-dietetic.
Este necesar repausul obligatoriu la pat pe toată durata bolii, pentru a evita apariţia complicaţiilor. Se va asigura aerisirea frecventă a camerei şi evitarea contactului cu persoanele străine, pentru a nu se produce contaminarea.
 
De obicei, se prescrie repaus, o dietă cu alimente moi, supe, legume şi fructe, mai multe lichide şi căldură sau gheaţă pe glande, pentru a uşura durerea.
Medicul poate, de asemenea, recomanda un analgezic pe bază de paracetamol. Trebuie evitate produsele lactate, care sunt greu de digerat şi citricele sau sucurile de fructe care pot agrava tumefierea glandelor salivare.
 
Deoarece combaterea bolii întăreşte sistemul imunitar, uneori se recomandă pentru un copil cu o sănătate generală bună să contracteze oreionul decât să fie vaccinat. Vaccinul ROR (rujeola, oreion, rubeola) se administrează de la 12 sau 15 luni, cu un rapel între 4 şi 6 sau 10 şi 12 ani. Intrarea în colectivitate este permisă după cel puţin 14 zile de la debutul bolii.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”