Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:27
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Platfusul la copii

Platfusul la copii

06 iulie 2015    
Platfusul reprezintă o malformaţie congenitală a piciorului la care talpa este prea puţin scobită  - picior plat.
 
În mod normal, laba piciorului este alcătuită din oase aranjate în forma unui arc de boltă susţinut la bază de o structură de rezistenţă numită fascia plantară sau aponevroză plantară.
 
Platfusul apare cand bolta plantară se prăbuşeşte. Majoritatea copiilor se nasc cu platfus, urmând ca ulterior talpa să se arcuiască. În unele cazuri însă, piciorul nu se mai arcuieşte niciodată. Gleznele par curbate înspre interior din cauza platitudinii tălpii piciorului.
 

Platfusul - Incidenţa 

Unii medici susţin că până la 4 ani grijile în ceea ce priveşte platfusul sunt nefondate deoarece până la această vârstă 96% dintre copii au piciorul plat, iar problema se rezolvă treptat, în timp. Conform statisticilor, 15% din populaţia lumii are platfus şi doar 2% dintre aceştia prezintă forma dureroasă.
 

Platfusul - Diagnostic şi simptome

 
În primele luni de viaţă, diagnosticul este mai dificil, din cauza stratului de grăsime care umple bolta plantară a copiilor nou-născuţi.
 
Un copil cu platfus va avea talpă convexă (bombată în afară) şi va păşi predominant în interior (partea internă-medială a tălpii).
 
De multe ori, platfusul poate apărea ca o adaptare la tulburări de deasupra piciorului, precum cele de la nivelul genunchiului, şoldului sau de rotaţie a membrului inferior stâng.
 

Platfusul - Cauze 

 
Cauzele care pot duce la apariţia platfusului pot fi rahitismul, poliomielită, paraliziile spastice, tulburările de creştere, pubertatea, supraîncărcarea profesională, amputaţia celuilalt membru inferior, tulburări de statică date de afecţiuni ale şoldului şi genunchiului, încălţăminte nepotrivită, obezitate, viaţă sedentară.
 

Platfusul - Tratament

Tratamentul platfusului de tip nechirurgical include, pe lângă masaj, susţinătoare plantare după mulaj şi carâmb înalt şi gimnastica medicală. Se recomandă încurajarea mersului pe vârfuri şi desculţ, în special pe nisip, iarbă sau pe un covor moale.

Tratamentul chirurgical e recomandat doar după vârsta de zece ani şi doar dacă patologia nu este rezolvabilă prin mijloace specifice balneofizioterapice.
 
Copiii cu platfus par inabili, stângaci, dar medicii susţin că aceşţia pot practica orice fel de sport, iar tratamentul nu este  necesar decât în cazul apariţiei durerii.
 

Platfusul - Complicaţii

Urmările platfusului pot lua forme diferite, cum ar fi genu valgum (genunchii în „x”), bascularea bazinului înspre posterior, discopatie cervicodorsolombară (afecţiune a discurilor intervertebrale, cauzată de tulburări de biomecanică), scolioză (deviere a coloanei vertebrale înspre lateral), hiperlordoză (accentuare a curburii coloanei lombare), cifoză („cocoaşă”) etc.