Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      22:22
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Prevenirea rahitismului la copii

Prevenirea rahitismului la copii

06 iulie 2015    
Rahitismul este o afecţiune în care oasele devin moi şi slăbite, de cele mai multe ori din cauza lipsei vitaminei D. Rahitismul poate fi astfel destul de uşor de prevenit, prin asigurarea unei cantităţi adecvate de vitamina D în organism.
 
Vitamina D este esenţială pentru absorbţia calciului şi fosforului, nutrienţi vitali pentru consolidarea oaselor. În cazul în care vitamina D nu este prezentă pentru a ajuta organismul să absoarbă aceste minerale, nivelurile de calciu şi fosfor din sânge scad. Astfel, organismul este obligat să îşi ia nutrienţii necesari din oase, ducând la slăbirea şi înmuierea lor.

Rahitismul - Forme

 
În timp ce unele forme de rahitism sunt genetice, altele au legătură cu tulburările gastro-intestinale şi intoleranţa la lactoză. Cei mai mulţi factori de risc pentru rahitism pot fi însă uşor minimalizaţi prin garantarea unui aport adecvat de vitamina D, dar şi de calciu şi fosfor în organism.
 

Rahitismul la copii - Prevenire

Pentru a preveni rahitismul la copii se pot folosi suplimente de vitamina D, să se consume mai multe lactate, iar o dietă bogată în calciu şi fosfor ar fi calea cea mai simplă de urmat această cale de prevenire.
 
Folosiţi suplimente de vitamina D
 
Copiii prezintă cel mai mare risc de dezvoltare a rahitismului din cauza ritmului rapid de creştere a oaselor în primii ani de viaţă.
Consumul a 2-3 pahare de lapte fortificat cu vitamina D furnizează o cantitate suficientă de substanţe nutritive pentru creşterea osoasă corespunzătoare.
Sugarii care sunt alăptaţi exclusiv cu lapte matern, prezintă de asemenea risc de rahitism, deoarece laptele matern nu conţine vitamina D într-o cantitate suficientă.
 
Mamele care alăptează trebuie să discute cu un medic specialist despre adăugarea unui supliment de vitamina D (de obicei sub formă de picături) în dieta copilului.
 
 Profitaţi de soare
Pielea noastră produce vitamina D ca răspuns la lumina soarelui. Astfel, expunerea moderată la soare ajută la prevenirea deficienţei de vitamina D. Cu toate acestea, sugarii şi copiii mici ar trebui să evite lumina directă a soarelui sau să poarte protecţie solară pentru a evita eventualele efecte negative asupra pielii, cum ar arsurile solare.
 
Puneţi accent pe produsele lactate
Produsele lactate îmbogăţite cu vitamina D sunt o bună sursă de nutrienţi alimentari ce pot ajuta la împiedicarea rahitismului.
 
Dietă bogată în calciu şi fosfor
 
Cele mai bogate produse alimentare în calciu şi fosfor sunt produsele lactate, dar şi legumele cu funze verzi, sucurile fortificate, cerealele integrale.
 

Suplimente de vitamina D pentru femeile însărcinate

În ceea ce priveşte femeile însărcinate, se pare că un consum regulat de suplimente cu multivitamine prenatale nu este suficient pentru a preveni deficienţa vitaminei D.

Aportul corespunzător de vitamina D la mamă este important deoarece copilul se bazează exclusiv pe absorbţia de vitamine provenite de la mamă.

Vitamina D într-o cantitate insuficientă la mamă reprezintă un factor major de risc pentru rahitism în cazul sugarilor, ceea ce înseamnă o majoră problemă de sănătate ulterior.