Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:22
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Probleme de tranzit intestinal la copii

Probleme de tranzit intestinal la copii

06 iulie 2015    
Problemele de tranzit intestinal la copii, în cazul în care nu reprezintă simptomele unei afecţiuni, apar din cauza modului greşit în care sunt hrăniţi.
Uneori părinţii exagerează din dorinţa de a-şi vedea copiii mânca mai mult. Cele mai frecvente probleme digestive întâlnite la copii sunt constipaţia, balonarea sau durerile abdominale, determinate, în principal, de un tranzit intestinal mai lent.
 
Un tranzit intestinal normal este asigurat de o cantitate suficientă de fibre şi lichide pe care organismul le extrage din alimente. Pentru ca micuţul să beneficieze de un tranzit intestinal normal, trebuie să consume zilnic o cantitate suficientă de fructe şi legume. Medicii pediatri recomandă zilnic cinci porţii de fructe si legume.
Cerealele integrale şi derivatele lor -  tărâţe de grâu, musli, fulgi de orez, pâinea integrală sau graham conţin o cantitate sporită de fibre care, împreună cu alimentele care conţin grăsimi nesaturate (precum peştele), uleiul n-ar trebui să lipsească din meniul zilnic al copiilor.
 

Constipaţia - Simptome

 
De obicei, copiii au 2-3 scaune pe zi, însă nu există o regulă în acest sens. Copiii pot avea 5 scaune pe zi, iar alţii au un scaun la 3 zile. Toate aceste aspecte trebuie interpretate în paralel cu starea de sănătate generală şi cu dezvoltarea copilului. De obicei, părinţii se alarmează si consideră că este constipat copilul dacă are mai puţin de şase scaune pe săptămână.
 
Potrivit specialistilor, se consideră că un copil suferă de o îngreunare a tranzitului intestinal ori de constipaţie dacă are mai puţin de trei scaune pe săptămână, timp de una – două luni consecutiv.
De fapt, constipaţia constituie o tulburare a funcţiei intestinului gros, astfel încât materiile fecale sunt eliminate greu şi provoacă uneori dureri.
 

Constipaţia - Factori incriminaţi

 
Printre factorii care produc tulburări de tranzit intestinal sunt dulciurile şi grăsimile animale consumate în cantităţi mari - carnea şi lactatele bogate în grăsimi, aportul insuficient de lichide şi fibre - vegetale, fructe, cereale, tratamentul prelungit cu unele medicamente sau prea multe suplimente de fier si calciu administrate fără sfatul medicului.
 
De asemenea, printre cauzele care produc constipaţie se pot enumera: consumul în exces de lapte de vacă; copilul nu consumă suficiente lichide când temperaturile cresc sau când îşi sporeşte activităţile în aer liber, când călătoreşte mai mult decât e obişnuit etc.
 

Constipaţia - Tratament 

În cazul unei constipatii repetate, care nu se remediază în ciuda măsurilor luate, va trebui să consultaţi medicul. În mod normal, însă trebuie aduse unele modificări în stilul de viaţă şi în regimul alimentar al copilului.

Soluţia împotriva tulburărilor de tranzit intestinal o reprezintă consumul unei cantiăţi mai mari de legume şi fructe şi un aport suficient de lichide.

Constipaţia pasageră, este una din formele cele mai frecvent întâlnite la copii, nu necesită tratament şi, de obicei, dispare de la sine. Nu trebuie folosite medicamente laxative fără sfatul medicului.