Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:07
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Rinofaringita acuta: simptome, cauze, tratament

Rinofaringita acuta: simptome, cauze, tratament

03 august 2015    

Rinofaringita este cea mai frecventă boală care apare la copiii cu vârsta între 6 luni şi 4 ani. Rinofaringita presupune inflamarea părţii superioare a faringelui. Afecţiunea se manifestă în special în anotimpurile reci, cum sunt toamna sau iarna.

Faringele este un organ musculos căptuşit cu o mucoasă care se continuă în cavitatea bucală şi nazală. Faringele este o încrucişare a căilor digestive prin esofag şi a celor respiratorii prin laringe.

Rinofaringita acută - Cauze

Principalii factori de risc pentru apariţia rinofaringitei acute sunt virusurile şi bacteriile.
 
Prin simpla manipulare a unor obiecte, virusurile şi bacteriile pătrund în organism pe cale aeriană şi se depun pe suprafaţa ţesutului limfoid care căptuşte ţesuturile respiratorii. Reacţia imunitară a organismului se manifestă prin producerea de anticorpi a căror acţiune este atât locală (combaterea germenilor) cât şi generală.
 
De obicei, boala are o perioadă de latenţă de câteva ore până la 1-2 zile. La sugar boala debutează cu febră ridicată, după care urmează o perioadă de agitaţie, strănut, rinoree. Secreţia nazală determină înfundarea nasului ceea ce are ca efect îngreunarea alimentaţiei.

Rinofaringita acută - Simptome

Printre simptomele rinofaringitei acute se numără febra de 38,5 grade Celsius, obstrucţie nazală, scurgere nazală purulentă şi strănut. Uneori, mai pot apărea tusea sau starea de vomă.

Rinofaringita acută are, de obicei, origine virală, şi asta pentru că este cauzată de infecţia cu un virus contagios ce poartă denumirea de rinovirus.
 
Rinovirusul este responsabil cu producerea epidemiilor în sezonul rece. Specialiştii au identificat aproximativ 100 de rinoviruşi care provoacă jumătate din infecţiile căilor respiratorii, cele mai grave fiind bronşita, guturaiul, bronşiolita sau bronhopneumonia.

Rinofaringita acută - Complicaţii

Principalele complicaţii ale rinofaringitei sunt reprezentate de otita medie acută, sinuzita, conjunctivita, bronşita, laringita, etmoidita.

Rinofaringita acută - Tratament

Tratamentul pentru rinofaringită include administrarea unor medicamente pentru combaterea simptomelor acestei afecţiuni. Medicamentele administrate împotriva febrei sunt antipireticele de tipul paracetamolului. Îngrijirile locale presupun aspirarea secreţiilor nazale şi instilaţii nazale cu ser fiziologic.
Alte metode de tratament includ plasarea sugarului pe burtă pentru a se asigura drenajul secreţiilor.
 
Picăturile de nas pentru copii se administrează înaintea meselor, timp de 4-5 zile. Medicii nu recomandă, în schimb, administrarea aspirinei copiilor mai mici de 2-3 ani.
 
În cazul unor complicaţii severe, medicii recomandă administrarea antibioticelor.