Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Sâmbătă, 23 iun 2018      11:35
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Rolul afecţiunii în dezvoltarea emoţională a bebeluşilor

Rolul afecţiunii în dezvoltarea emoţională a bebeluşilor

26 iunie 2015    
Primele luni de viaţă sunt vitale pentru dezvoltarea emoţională a bebeluşului. Un mediu plăcut, o atmosferă caldă şi primitoare îl ajută pe bebeluş să se dezvolte armonios.
 
Afecţiunea arătată bebeluşului este primul pas către clădirea personalităţii micuţului. Părinţii joacă un rol foarte important în dezvoltarea emoţională a copilului. Aceştia îl pot ajuta să determine modul în care copilul învaţă să-şi exprime şi să-şi gestioneze sentimentele. Iată câteva modalităţi prin care îi puteţi da bebeluşului un start emoţional sănătos.
 
Fiţi sensibili la nevoile lui
 
Atunci când părinţii răspund nevoilor copilului într-un timp util şi îşi petrec timp cu acesta, îl ajută de fapt să-şi contruiască un sentiment de securitate şi un ataşament sănătos faţă de dumneavoastră.
 
Arătaţi-i afecţiune bebeluşului atunci când se află în dificultate
 
În primele şase luni de viaţă este important pentru bebeluşi să descopere că atunci când sunt flămânzi, uzi, obosiţi sau simt orice altfel de disconfort, aceste probleme le sunt rezolvate. Astfel, ei capătă încredere, întărindu-şi ataşamentul faţă de persoanele care îl îngrijesc.
 
Luaţi în considerare temperamentul copilului
 
Primele semne ale emoţiilor care se pot observa la copil sunt parţial bazate pe temperament sau pe diferenţele individuale cu care bebeluşii se nasc. Unii copii, de exemplu, sunt mai activi, alţii sunt mai puţin activi, unii sunt uşor de calmat atunci când sunt supăraţi, iar alţii mai greu de liniştit.
 
Temperamentul devine evident şi atunci când un copil se supără dacă e luat în braţe de adulţi diferiţi, în timp ce alţii sunt mai sensibili la acest aspect. Aşadar, acordaţi atenţie comportamentului copilului dumneavoastră şi răspundeţi cu afecţiune la situaţiile care i-ar putea crea disconfort.
 
Comunicaţi cu afecţiune
 
O etapă emoţională extrem de importantă este abilitatea copilului de a avea „conversaţii” faţă în faţă cu părinţii, aşadar petreceţi cât mai mult timp împreună încercând să comunicaţi. Spre exemplu, atunci când bebeluşul gângureşte, răspundeţi-i zâmbind şi vorbind cu el. Acesta, la rândul său, cel mai probabil vă va răspunde tot zâmbind sau gângurind şi mai mult. Această comunicare dintre părinte şi copil este un semn de dezvoltare emoţională sănătoasă.