Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Marţi, 17 iul 2018      08:02
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Rolul plimbarilor zilnice ale bebelusului

Rolul plimbarilor zilnice ale bebelusului

06 iulie 2015    
Plimbarea bebeluşului are un rol important atât pentru sănătatea sa, cât şi pentru dezvoltarea sa psihică. Plimbarea bebeluşului este indicată chiar de la începutul vieţii sale.
 
Specialiştii spun că încă din prima săptămână de viaţă, plimbarea bebeluşului în aer liber are un rol esenţial pentru dezvoltarea optimă a organismului copilului.
 

Plimbarea bebeluşului în funcţie de sezon

 
Plimbarea bebeluşului trebuie adaptată sezonului. Astfel, vara, momentul potrivit este dimineaţa când aerul este proaspăt, iar iarna, micuţii trebuie scoşi la aer la orele amiezii, când se înregistrează temperaturile cele mai ridicate. În primele zile de viaţă, expunerea trebuie să se facă progresiv, începând cu 10-15 minute, urmând ca în funcţie de sezon durata plimbării să crească.  
 
Medicii recomadă o perioadă mai mare a „aerisirii” în sezoanele calde- primăvara şi vara. Dacă organismul copilului este sensibil, este recomandată aerisirea camerei bebeluşului, iar dacă temperatura este scăzută capul va fi acoperit, iar copilul va fi îmbrăcat suplimentar sau va fi acoperit cu păturica.
 
Primăvara, plimbarea bebeluşului este recomandabil să se desfăşoare timp de 2-3 ore pe zi între orele 10-17. Iarna este bine ca plimbarea bebeluşului să fie făcută cât mai aproape de casă, părinţii trebuind să fie atenţi la eventualele semne ale „îngheţării” copilului. Chiar dacă expunerea la aer curat este modalitatea ideală de călire a organismului micuţului, există anumite precauţii pe care un părinte trebuie să şi le i-a pentru protejarea bebeluşului.
 

Pregătirea pentru plimbare

 
 Locurile de plimbare pentru copii trebuie alese astfel încât să asigure un aer cât mai curat. Atunci când se iese la plimbare cu bebeluşul, copilul trebuie îmbrăcat adecvat, mai gros decât adultul.
 
Este important ca părintele să fie „dotat” cu tot ce i-ar trebui micuţului: scutecele de unică folosinţă sau cele refolosibile, după caz, şerveţelele umede, o păturică de rezervă, jucăriile preferate-în caz că s-ar putea plictisi şi ar putea începe să plângă.
 
Pentru că bebeluşii se deshidratează mai uşor decât adulţii este foarte important ca părinţii să aibă la ei o sticluţă cu apă dar şi o alta cu ceai, suc de fucte sau cu lapte.
 

Măsuri de prevedere la plimbarea bebeluţului

 
Plimbarea bebeluşului cu căruciorul este o activitate plăcută atât pentru mamă, dar mai ales pentru copil. De aceea, căruciorul trebuie să aibă acoperiş care să protejeze copilul de ploaie, zăpadă şi vânt. De asemenea, soarele şi vântul, indiferent de anotimp, deci inclusiv iarna, pot pun în pericol pielea micuţului.
 
Pentru a-i feri pielea de soare, înainte de ieşirea din casă pe obraji, mânuţe şi celelelte părţi expuse trebuie să aplicaţi cremă de protecţie solară specială pentru pielea sensibilă a bebeluşilor. De asemenea, vara trebuie evitată plimbarea şi expunerea bebeluşilor la orele de vârf când lumina şi căldura solară sunt foarte puternice.
 
Atât aerul curat cât si soarele, care fixează vitamina D în oase sunt sănătate curată pentru copii.
 

Locul de plimbare trebuie ales cu grijă

Locul pentru plimbarea bebeluşilor trebuie ales cu destul de multă atenţie deoarece trebuie să asigure relaxarea şi aerul curat de care are nevoie micuţul. Astfel, plimbarea copilului pe lângă marile artere principale sau în zonele aglomerate ar putea doar să-l agite, iar noxele ar afecta organismul micuţului.

O plimbare într-un parc cu multă verdeaţă şi copaci asigură aerul, relaxarea necesară, rezolvând uneori chiar problemele legate de somn.

Acesta este şi motivul pentru care parcurile devin locul de întâlnire şi schimb de experienţă între mămici, şi uneori chiar şi tătici. În parc, în timp ce micuţul doarme sau se joacă cu alţi copii, părinţii se laudă cu pozenele odraslelor sau schimbă informaţii şi impresii despre “slujba” de părinte.