Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      20:38
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Rolul tatalui in educarea copilului mic

Rolul tatalui in educarea copilului mic

06 iulie 2015    
În mod tradiţional, mama era principala persoană din familie, responsabilă cu educarea şi creşterea copiilor. În prezent însă multe obiceiuri tradiţionale s-au schimbat. Mama merge la serviciu ca şi tatăl şi astfel misiunea creşterii copilului se împarte între cei doi părinţi.
 
De asemenea, tot mai des tăticii sunt cei care îşi iau concediu paternal, pentru a avea grijă de nou-născuţi.
Destul de des, în parcuri, pe stradă sau în magazine putem observa tătici alături de bebeluşii lor, dezvoltând o relaţie armonioasă.
 

Rolul tatălui 

 
Rolul tatălui în viaţa unui copil este foarte important şi porneşte încă de la rolul său biologic care este de necontestat. Este nevoie de o celulă a tatălui în egală măsură cu cea a mamei pentru ca o nouă fiinţă să ia viaţă.
 
Rolul tatălui în creşterea copilului în primul an de viaţă este mai mult indirect. Tatăl oferă, în primul rând, suport mamei. Acest suport este foarte important, pentru că bebeluşul are nenumărate nevoi cărora mama trebuie să le raspundă. Dar şi mama are nevoi, şi de acestea se ocupă tatălRolul tatălui creşte după ce copilul împlineşte un an.
 
Tatăl trebuie să devină mai activ în relaţia cu cel mic.
 
Rolul tatălui începând cu vârsta de un an este acela de a-l introduce treptat pe copil în viaţa socială.
 
Pas cu pas tatăl obişnuieşte copilul cu regulile jocului, ale familiei, ale societăţii.
El este cel care trebuie să pună limite copilului, să îi interzică - cu temei - anumite lucruri, să îl obişnuiască să respecte unele reguli. Este foarte important să i se şi explice aceste reguli.
 

Lipsa tatălui - copilul este egocentric 

 
Lipsa tatălui din educaţia copilului, neimplicarea acestuia în creşterea sa, sau pur şi simplu eşecul tatălui în îndeplinirea rolului de părinte, poate face copilul excesiv de răsfăţat, egocentric, să considere că lui i se cuvine orice şi să nu ţină cont de cei din jurul său.
 
 

Limitele jocului cu reguli

Nu trebuie să confundăm însă tatăl care învaţă treptat copilul cu regulile jocului cu tatăl sever şi autoritar.
Acesta din urmă riscă să îşi rănească copilul, care îşi poate pierde spontaneitatea şi creativitatea în urma unui tratament prea dur. Ideal este ca tatăl să împletească limitele şi iubirea într-o relaţie sinceră cu copilul său.