Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      06:26
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Rubeola congenitala

Rubeola congenitala

03 august 2015    

Rubeola congenitală poate fi definită ca acel grup de afecţiuni care apar la un nou-născut în momentul în care mama acestuia a fost afectată cu virusul rubeolei în primul trimestru de sarcină.

Virusul rubeolei îşi pierde din caracterul de periculozitate în momentul în care mama este infectată în a patra lună de gestaţie. În ultimii ani, totuşi, incidenţa acestei afecţiuni a cunoscut o curbă descendentă, la acest lucru contribuind introducerea vaccinului împotriva rubeolei.  
 
Rubeola congenitală poate afecta grav nou-născutul, în sensul producerii unor malformaţii. De exemplu, această afecţiune poate cauza anomalii ale inimii sau ale sistemului nervos.
 
Dacă anomaliile ca apar la nivelul inimii se pot corecta, cele care afectează sistemul nervos sunt ireversibile.

Rubeola - Factori de risc

Există anumiţi factori de risc pentru apariţia rubeolei. Printre aceştia se găsesc lipsa imunizării recomandate în timpul sarcinii sau contactul cu o persoană infectată cu virusul rubeolei.

Rubeola congenitală - Semne

Principalele simptome ale rubeolei congenitale sunt greutatea mică la naştere, apariţia unor erupţii cutanate la naştere, letargie, iritabilitate,  surditate, crize, retard intelectual sau întârziere de creştere.
 
În funcţie de momentul în care mama a fost infectată cu virusul rubeolei şi de gravitatea acestei afecţiuni pot apărea anumite complicaţii la nivelul ochilor, inimii sau a sistemului nervos central.  
 
La nivelul ochilor pot apărea complicaţii de tipul cataractei sau glaucomului, în timp ce la nivelul inimii se poate produce stenoza arterei pulmonare.

Rubeola congenitală - Complicaţii

Complicaţiile pot apărea şi la nivelul sistemului nervos central.
Acestea sunt vizibile sub forma meningitei, encefalitei sau a retardului intelectual.
Alte complicaţii ale rubeolei congenitale pot include surditatea, afecţiuni ale oaselor, tonusul muscular scăzut sau mărirea splinei ori a ficatului.

Rubeola congenitală - Profilaxie

Prevenirea rubeolei congenitale se face prin vaccinarea femeii înaintea instalării sarcinii.
Se recomandă ca în primele patru luni de sarcină, gravidele să efectueze lunar teste de depistare a potenţialei infecţii cu virusul rubeolei. În plus, este esenţial ca gravidele neimunizate să evite orice contact cu persoanele contagioase.