Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:24
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Rugurgitatia la bebelusi

Rugurgitatia la bebelusi

06 iulie 2015    
Regurgitaţia la bebeluşi este o reacţie normală - întâlnită frecvent - a organismului după ce copilul a fost hrănit cu lapte, iar acesta se poate întoarce fără efort înapoi de tubul digestiv, respectiv pe esofag sau în gură.
 
În primul rând trebuie stabilită distincţia între regurgitare şi vărsătură pentru că această confuzie este foarte frecventă: regurgitaţia, spre deosebire de vărsătură, apare în timpul sau imediat dupa terminarea mesei şi constă din laptele regurgitat care este nedigerat sau doar parţial digerat, în schimb rsătura conţine lapte digerat amestecat cu sucuri gastrice, eliminate la mai mult timp după mese.
 
Medicii susţin că regurgitaţia nu afectează dezvoltarea normală a copiilor şi prin urmare, nu este necesar vreun tratament. În mod normal, această problemă dipare definitiv în jurul vârstei de 6 luni ca urmare a maturizării tubul digestiv.
Mulţi părinţi, mai ales în cazul primului copil, la apariţia regurgitaţiei se panichează crezând că e ceva grav.
 
Regurgitaţia apare destul de frecvent şi este o manifestare normală a tubului digestiv care nu este încă complet dezvoltat. Unii regurgitează mai rar, alţii des, fiecare bebeluş e unic. Uneori, dacă regurgitează o cantitate mai mare de lapte, vor din nou să mănânce. Aceste lucru se întâmplă pentru că bebeluşul poate înghiţi aer în timpul mesei, fie masa este mai mare decât poate suporta stomacul micuţului sau ca urmare a imaturităţii orificiului dintre stomac şi esofag.
 
Pentru a evita regurgitaţia, se pot lua anumite măsuri: copilul tebuie hrănit mai puţin şi mai des, după masă trebuie ţinut într-o poziţie verticală cel puţin 15 minute şi masat pe spate astfel încât să poată elimina aerul înghiţit în timpul mesei, iar apoi ar fi bine să fie aşezat pe o parte având capul uşor ridicat şi, ca o măsură în plus, se poate schimba scutecul înainte de masă astfel încât imediat după masă să nu mai fie necesar acest lucru.

Aşadar, regurgitaţia este considerataă un fenomen normal şi nu pune în pericol viaţa bebeluşului.

Dacă fenomenul apare cu o frecvenţă crescută sau depăşeşte vârsta de 6 luni a copilului, ar trebui consultat un medic pediatru