Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Sâmbătă, 26 mai 2018      12:22
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Toxoplasmoza congenitala: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Toxoplasmoza congenitala: cauze, simptome, diagnostic si tratament

07 august 2015    

Toxoplasmoza congenitală este o afecţiune cauzată de infectarea fetusului cu parazitul Toxoplasma gondii. Boala se manifestă prin afecţiuni ale ochilor, sistemului nervos, pielii şi urechilor. Când se naşte, bebeluşul are o greutate mică şi poate prezenta icter, anemie, retinită sau mici pete roşii cauzate de ruperea capilarelor.

Totodată splina şi ficatul sunt mărite.

Diagnosticul se face prin teste serologice.

Toxoplasma gondii este un parazit care se găseşte pretutindeni şi cauzează toxoplasmoza congenitală la circa una din 10.000 sau 80 din 10.000 de sarcini.

Toxoplasmoza - Etiologie

Cu mici excepţii, toxoplasmoza congenitală se datorează unei infecţii maternale primare în timpul sarcinii.
 
Infecţia cu Toxoplasma gondii apare iniţial prin ingestia de carne infectată care nu este suficient preparată termic. Afecţiunea se datorează şi ingestiei de oocite (o formă a parazitului pe care pisicile o pot elimina prin excremente).
 
Oamenii pot ingera aceste oocite fie prin contactul cu excrementele pisicii (ex: grădinărit), fie consumând legume sau fructe nespălate. Gravida infestată poate contamina fetusul prin intermediul placentei.
 
Rata transmiterii infecţiei la fetus este mai mare la femeile care s-au infectat mai târziu în timpul sarcinii. Oricum, cele care s-au infectat la începutul gestaţiei prezintă de obicei boli mai severe.
 
În mare, 30-40% din femeile infectate pe durata sarcinii vor avea un copil cu toxoplasmoză congenitală.

Toxoplasmoza - Semne şi simptome 

În general, femeile însărcinate infectate cu Toxoplasma gondii nu prezintă manifestări clinice, deşi unele dintre ele pot prezenta o mononucleoză uşoară precum limfadenopatie regională sau corioretinită ocazională. Similar, bebeluşii infectaţi sunt de obicei asimptomatici la naştere dar manifestările includ:
 
·         Prematuritate
·         Restricţie de dezvoltare intrauterină
·         Icter
·         Hepatosplenomegalie
·         Miocardită
·         pneumonită
·         Erupţii vasculare
 
Implicaţiile neurologice, de obicei proeminente, includ corioretinită, hidrocefalus, calcifiere intracranială, microcefalie şi leziuni.

Toxoplasmoza - Diagnostic

Pentru punerea diagnosticului se fac o serie de teste cum ar fi cele serologice şi puncţia de lichid amniotic sau de sânge fetal la femeia gravidă. Ceea ce permite diagnosticarea toxoplasmozei este prezenţa în sânge a anticorpilor produşi pentru a proteja organismul împotriva paraziţilor.
 
Este important ca depistarea paraziţilor să se realizeze încă de la începutul sarcinii pentru ca viitoarea mamă să beneficieze de o supraveghere periodică.

Toxoplasmoza - Prognostic

Unii copii prezintă un curs fulminant al afecţiunii care duce la moarte prematură în timp ce alţii pot prezenta sechele neurologice. Ocazional, manifestările neurologice (corioretinita, dizabilitatea intelectuală, surzenia, leziunile) se dezvoltă mai târziu la copiii care păreau normali la naştere.
 
Consecutiv, copiii cu toxoplasmoză congenitală ar trebui monitorizaţi îndeaproape după perioada neonatală.

Toxoplasmoza - Tratament

Cercetările sugerează că tratamentul gravidei infectate pe durata sarcinii poate fi benefic pentru făt. Tratamentul implică administrarea de spiramicină.
 
Dacă se confirmă infectarea fătului, tratamentul se bazează pe administrarea de pirimetamină sau cu sulfazină după primul trimestru.
 
Tratamentul toxoplasmozei congenitale durează un an de zile. Copiii care prezintă afecţiuni ale ochilor primesc tratament ce include steroizi.

Toxoplasmoza - Prevenţie

Infestarea cu Toxoplasma gondii poate fi evitată dacă se urmează câteva sfaturi ce fac referire la:
 
·         Pregătirea alimentelor la o temperatură cât mai mare care să distrugă parazitul
·         Spălarea fructelor şi legumelor sau îndepărtarea cojii acestora
·         Curăţarea suprafeţelor şi ustensilelor pentru gătit după ce au intrat în contact cu carne crudă sau fructe ori legume nespălate
·         Femeile însărcinate trebuie să evite contactul cu fecalele pisicii. Se recomandă folosirea mânuşilor pentru schimbarea nisipului din litieră şi clătirea ulterioară a mâinilor cu multă apă şi săpun
·         Nu se recomandă hrănirea pisicilor cu carne crudă sau care nu a fost pregătită suficient
·         Se recomandă ţinerea pisicilor în casă pentru ca acestea să nu fie infectate cu bacteria