Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:28
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Embolismul pulmonar

Embolismul pulmonar

30 iulie 2015    
Embolismul pulmonar este un blocaj total sau parţial al arterei pulmonare sau a uneia dintre ramurile ei de către un embolus (corp constituit dintr-un cheag de sânge, bulp de aer etc) migrat local prin circulaţia sangvină.

Embolia pulmonară - Aspecte generale

Embolismul pulmonar este provocat de către un tromb (cel mai frecvent, cheag sangvin, format într-un vas - arteră, venă, ce poate provoaca o tromboză). Embolismul pulmonar este o afecţiune cu grad de mortalitate crescut, fiind una dintre cele mai frecvente cazuri de moarte subită şi creşte odată cu vârsta.
 
La persoanele cu embolism pulmonar cronic tratamentul este necesar toată viaţa. Filtrul de venă cavă inferioară este indicat doar în cazul unui risc mare de moarte prin embolism pulmonar sau când nu se poate urma tratamentul anticoagulant, din cauza sângerării ce poate surveni.
Acesta acţionează ca un dop şi reduce sau întrerupe circulaţia sângelui, iar dacă obstrucţia este completă, ţesutul pulmonar se necrozează, generând un infarct pulmonar.
 
Embolusul se formează, de obicei, în reţeaua venoasă profundă a membrelor inferioare-tromboză venoasă profundă (TVP).
 
Uneori, se poate dezlipi de la locul de formare şi este transportat de sânge, embolizând spre circulaţia sangvină a plămânilor, astfel încât se ajunge la trombembolism pulmonar (TEP).

Trombusul - Condiţii de formare

Trombusul apare când sunt reunite următoarele condiţii: leziuni ale peretelui vasului sangvin, încetinirea vitezie de circulaţie a sângelui şi o stare de hipercoagulabilitate.
 
Sunt afecţiuni care pot precipita apariţia  trombembolismului pulmonar, fiind considerate factori de risc fumatul, cancerul, obezitatea, politraumatismele, boala pulmonară cronică obstructivă, boli hematologice.

Embolismul pulmonar - Semne clinice

Semnele şi simptomele embolismului pulmonar sunt variabile în intensitate şi frecvenţă şi nespecifice acestei afecţiuni, ceea ce întârzie mult diagnosticul şi tratamentul.
 
Senzaţia de sufocare, durere toracică, tuse cu sau fără eliminare de sânge, palpitaţii, pierderea conştienţei, durere în gambă, tahicardie şi tahipnee (creşterea amplitudinii şi numărului de respiraţii pe minut), paloare sau cianoza, febră, transpiraţii abundente, anxietate şi fatigabilitate sunt semne clinice de embolie pulmonară.
 
Semnele şi simptomele sunt dependente de dimensiunea şi localizarea trombusului sau a ţesutului pulmonar afectat, existenţa unor boli cardio-pulmonare şi asocierea unui infarct pulmonar.

Embolismul pulmonar - Diagnostic

Diagnosticul embolismului pulmonar este precizat pe baza semnelor şi simptomelor sau a unor teste imagistice (ecografia cardiacă, radiografia pulmonară, angiografie pulmonară, scintigrafie pulmonară), electrocardiograma.

Embolismul pulmonar - Tratament

Tratamentul embolismului pulmonar se indică de medicul specialist numai după ce s-a diagnosticat embolia pulmonară.
Tratamentul afecţiunii constă în administrarea unor anticoagulante, antiagregante, mobilizarea precoce postoperatorie, masaje, compresie pneumică intermitentă, filtru de venă cavă inferioară (pentru tromembolismul pulmonar recurent, pentru un risc crescut de insuficienţă cardiacă şi chiar moarte).
 
 De fapt, tratamentul trombolitic este cel de descompunere cu ajutorul unor substanţe perfuzate ale trombusului ce au generat embolismul pulmonar iar tratamentul chirurgical, numit trombendarteriectomie se recomandă în cazul unui trombembolism pulmonar masiv.