Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      12:54
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Pleurezia: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Pleurezia: cauze, simptome, diagnostic si tratament

04 august 2015    

Pleurezia reprezintă o afecţiune caracterizată prin inflamarea stratului de ţesut subţire care acoperă plămânii şi îmbracă cutia toracică. Foiţa exterioară a pleurei îmbracă cutia toracică în timp ce foiţa internă acoperă plămânii. Între cele două foiţe există un spaţiu ce conţine o cantitate mică de lichid cu rol în lubrifiere. Acest lichid permite foiţelor să alunece una pe cealaltă în timpul respiraţiei. În momentul în care foiţele se inflamează, în piept apare o senzaţie de disconfort ce poartă numele de durere pleurală. Pleurezia este cunoscută şi sub numele de pleurită.

Pleurezia - Cauze

Pleurezia poate apărea din cauza unei infecţii virale de la nivelul aparatului respirator sau a unei pneumonii. Pleurezia produsă de o infecţie virală durează maximum două săptămâni şi nu este contagioasă decât în cazuri extrem de rare.
 
Pleurezia poate apărea şi ca urmare a unor traumatisme ale toracelui, tuberculozei, pneumotoraxului (trecerea aerului în cavitatea pleurală) sau a altor tipuri de infecţii. Alte afecţiuni care pot produce pleurezie sunt lupusul, poliartrita reumatoidă, trombembolism pulmonar sau pancreatită.

Pleurezia - Simptome

Principalele simptome ale acestei afecţiuni sunt: durerea toracică şi dispneea. Durerea prezintă câteva caracteristici cum ar fi continuitate, agravarea la strănut, tuse sau dureri bruşte, posibilitatea de a iradia la nivelul umărului sau al abdomenului, se poate calma în momentul opririi respiraţiei.
Alte simptome specifice pleureziei sunt febră, cefalee sau durere musculară prezente mai ales dacă pleurezia este produsă de o infecţie virală.

Pleurezia - Diagnostic

Pentru punerea diagnosticului de pleurezie, medicul de specialitate va realiza un examen fizic şi o radiografie toracică pentru a determina semnele durerii. Printre acestea se pot numără infecţia virală, fractura unei coaste, contractura musculaturii cutiei toracice, pericardită, pneumonie, tuberculoză sau prezenţă lichidului în cavitatea pleurală.
 
În cazul în care pacientul prezintă sindromul lichidului pleural, acesta se poate scoate cu ajutorul unui ac, urmând ca lichidul să fie trimis apoi în laborator pentru a determina cauzele producerii afecţiunii.

 Pleurezia - Tratament

Pentru tratarea pleureziei este necesar ca medicul de specialitate să determine cauza afecţiunii. Tratamentul cu antibiotice se poate folosi în cazul unei infecţii bacteriene.
 
Pacienţilor cu trombembolism pulmonar li se vor administra anticoagulante. Pentru durerea pleurală se pot administra şi aspirine, ibuprofen sau tratament antiinflamator nesteroidian.
 
Pacienţii cu sindromul lichidului pleural au nevoie de eliminarea lichidului din cavitatea pleurală cu ajutorul unui tub introdus în cutia toracică.
Pleurodeza este o procedură terapeutică care constă în injectarea unei substanţe chimice sau a unui medicament în cavitatea toracică care produce o inflamaţie la nivelul suprafeţei plămânilor dar şi în interiorul cutiei toracice.
Mai exact, are loc o adeziune între suprafaţa plămânilor şi cea a cutiei toracice care previne formarea de lichid în cavitatea pleurală.