Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:46
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Problemele respiratorii

Problemele respiratorii

21 iulie 2015    

Ce sunt problemele de respiraţie?

Problemele respiratorii pot fi împărţite în trei categorii includ infecţii ale căilor respiratorii superioare şi inferioare (precum guturaiul, pneumonia, sinuzită şi tuberculoza), boli pulmonare cronice obstructive (ca astmul, bronşita, şi emfizemul) şi boli pulmonare profesionale (ca azbestoza şi boala minerilor din minele de cărbune).
 

Problemele de respiraţie - Cauze

Infecţiile respiratorii, ce pot varia de la uşoare la extrem de grave, sunt provocate în primul rând de bacterii sau virusuri cantonate în căile respiratorii. Capacitatea de a depăşi aceste infecţii depinde de factori precum vârsta, prezenţa sau absenţa altor boli de fond şi de faptul dacă persoana respectivă fumează sau nu.
 
Bolile cronice obstructive au multiple cauze. Inflamaţia cronică a ţesutului pulmonar, caracteristică astmului, de exemplu, poate fi generată de polen, substanţe iritante sau efortul fizic. Distrugerea ţesutului pulmonar, care este rezultatul emfizemului, este provocată de fumatul excesiv sau de un deficit enzimatic ereditar.
 
Bolile pulmonare profesionale pot fi generate de hipersensibilitatea unui individ la unele substanţe de la locul de muncă sau de inhalarea de corpi străini sub formă de particule, precum fibrele de azbest, praful de cărbune şi praful de piatră (care provoacă silicoza).

Bolile de respiraţie - Simptome

Simptomele problemelor de respiraţie includ respiraţie şuierătoare şi dificilă, tuse, eventual cu expectoraţie, frisoane şi febră, oboseală, aspiraţii şi bătăi de inimă accelerate, dispnee, dureri toracice, uşoară cefalee, stare de rău general, simptomele unui guturai: secreţie nazală, dureri în gât şi strănut. 

Bolile de respiraţie - Diagnostic

Se folosesc o varietate de teste şi tehnici de diagnosticare pentru a evalua problemele căilor respiratorii: radiografiile toracice, tomografiile pulmonare, tomografii computerizate, analiza unei probe de spută şi testele funcţionale pulmonare.
 
Testele invazive pot fi utilizate atunci când sunt necesare informaţii specifice. O analiză a gazelor din sângele arterial, de exemplu, măsoară nivelurile de oxigen şi dioxid de carbon din sânge; o biopsie pulmonară furnizează probe de ţesut ce pot fi examinate la microscop.

Bolile de respiraţie - Tratament

Multe infecţii respiratorii dispar, de obicei, de la sine într-o săptămână până la 10 zile.
 
Pentru o infecţie respiratorie bacteriană, medicul specialist va prescrie un antibiotic.
În caz de guturai, sinuzită şi bronşită acută, se recomandă repaus la pat, multe lichide, un mediu cu umiditate crescută (sau abur) şi medicamente pentru febră sau durere.
 
Medicamentele administrate pe cale inhalatorie pot fi de ajutor în boli obstructive cronice ca astmul şi emfizemul. Nu există un tratament eficient pentru azbestoză şi silicoză - boli pulmonare profesionale - în afara evitării continuării expunerii la factori iritanţi respiratori inclusiv fumatul pasiv.
 
Căile respiratorii superioare - sinusurile, nasul, gura şi faringele - pot fi sediul unor suferinţe precum sinuzită şi guturaiul. Tulburări mai severe sau persistente au tendinţa să afecteze căile respiratorii inferioare. Astmul şi bronşita implică traheea şi bronhiile mari din plămâni, în timp ce pneumonia şi emfizemul alterează funcţionalitatea sacilor aerieni microscopici din plămâni. Pentru masaje şi inhalaţii cu aburi, ce pot a tribui la reducerea congestiei şi la calmarea inflamaţiei.
 
Sistemul imunitar poate fi întreţinut printr-o bună nutriţie şi de obicei, alimentare sănătoase, alături de vitaminele din complexul B, C şi E, precum şi mineralele zinc şi seleniu!
 
În timpul celor 7-10 zile, cât evoluează în mod tipic o infecţie respiratorie, cele mai bune remedii pentru ameliorarea simptomelor sunt repausul pat, consumul de lichide în cantităţi mari, umiditatea crescută sau aburul şi medicamentele împotriva febrei şi durerilor.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”