Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Sâmbătă, 23 iun 2018      11:38
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Respiratia suieratoare

Respiratia suieratoare

30 iulie 2015    
O respiraţie uşor şuierătoare poate însoţi infecţiile respiratorii de tipul bronşitei sau emfizemului. Însă acest sunet şuierător este principalul simptom al bolii respiratorii cronice numită astm.
 
Există diverse remedii convenţionale şi alternative ce pot ameliora respiraţia şuierătoare. Totuşi, dacă aceasta este produsă de astm, alergii severe, bronşită cronică sau emfizem, trebuie urmărite la intervale regulate.

Respiraţia şuierătoare - Cauze 

Sunetul şuierător ce caracterizează respiraţiei şuierătoare atunci se încearcă să se respire adânc prin căi bronşice contractate sau care secretă mucus în din cauza unei alergii, infecţii sau alte iritaţii. Când căile respiratorii din plămâni devin parţial blocate, muşchii bronşici se pot contracta şi ei din cauza anxietăţii.
 
Acest fenomen agravează respiraţia şuierătoare.
La unele persoane, respiraţia şuierătoare este cauzată de astm sau reacţii alergice la polen, substanţe chimice, păr de animale, praf, alimente sau înţepături de insecte.
Persoanele cu bronşită prezintă, de asemenea, cantităţi excesive de mucus în căile respiratorii, ce pot conduce la blocarea acestora.
 
Persoanele cu aceste boli respiratorii pot fi de asemenea mai vulnerabile la apariţia alergiilor.
Respiraţia şuierătoare mai poate fi provocată şi de fibroza chistică sau de obstrucţia de către un corp străin.

Respiraţia şuierătoare - Simptome

Simptomele respiraţiei şuierătoare includ sunet şuierător şi respiraţie laborioasă, la expiraţie; uneori însoţite de o uşoarăsenzaţie de constricţie toracică.

Respiraţia şuierătoare - Diagnostic

Pentru a determina cauza respiraţiei şuierătoare, medicul va încerca să detecteze prezenţa unei alergii. De exemplu, dacă nu sunt antecedente de boli pulmonare şi respiraţia este întotdeauna şuierătoare după ce este mâncat un anumit aliment sau într-o anumită perioadă a anului, medicul poate suspecta o alergie alimentară sau respiratorie.
 
Există o varietate de teste pentru a determina natura exactă a alergiei, inclusiv teste cutanate şi analize ale sângelui, explorări pulmonare funcţionale pentru a evalua volumul de aer ce se deplasează prin bronhii, radiografii dacă respiraţia şuierătoare pare legată de o bronşită cronică sau de un emfizem.

Respiraţia şuierătoare - Tratament

Dacă respiraţia şuierătoare este provocată de astm, medicul va prescrie probabil bronhodilatatoare, medicament ce ajută la dilatarea căilor respiratorii contractate.
În cazul alergiilor, se vor prescrie antihistaminice, medicamente ce contracarează substanţele chimic care generează alergia.
 
La bronşita acută, medicul specialist va prescrie un antibiotic, pentru a combate infecţia respiratorie. În general, orice respiraţie şuierătoare ce însoţeşte bronşita acută dispare odată cu infecţia.
 
În cazuri de bronşită cronică sau emfizem, medicul poate prescrie un expectorant pentru a evacua excesul de mucus sau un bronhodilatator.
 
În cazul unei urgenţe, când respiraţia şuierătoare este atât de severă încât este greu sau imposibil ca persoana respectivă să respire, se va administra o injecţie cu adrenalină, pentru a deschide căile respiratorii obstruate.
 
Numeroase terapii alternative sunt eficiente împotriva respiraţiei şuierătoare: reflexologia, fitoterapia.