Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      17:19
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Strategii pentru determinarea fumatorilor sa renunte la acest viciu ucigas (partea a II-a)

Strategii pentru determinarea fumatorilor sa renunte la acest viciu ucigas (partea a II-a)

31 iulie 2015    

În prima parte a articolului, care poate fi citită aici, prof. univ. dr. Florin Mihălţan a avertizat despre pericolul reprezentat de BPOC, dar și despre efectele grave ale fumatului asupra funcției pulmonare.

Acțiuni concrete pentru stoparea fumatului

În acest context, prof. univ. dr. Florin Mihălţan trage un semnal de alarmă şi se adresează atât colegilor medici cât şi persoanelor fumătoare şi nefumătoare: “ Este un mesaj pe care l-aş transmite în primul rând colegilor doctori, care, din păcate, mulţi sunt fumători, referitor la faptul că a trecut timpul şi momentul la care munca noastră de control a tabagismului să se poată desfăşura numai în cabinete, în dispensare sau în spitale. Trebuie să trecem la acţiuni concrete, la distanţă, să ieşim din această locaţii sanitare şi să reuşim să dăm o mână de ajutor şi să ne implicăm în organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale pentru a stăpâni acest fenomen. Pentru interacţiunea fumător-nefumător sau fumător pasiv, în ţara noastră se ştie că sunt 32-33% fumători, restul sunt nefumători. Acest lucru face ca, în primul rând, nefumătorul să aibă dreptul să îşi protejeze sănătatea, iar acest drept şi-l poate obţine prin însuşirea legislaţiei de excludere a fumatului din spaţiile publice, din spaţiile sociale unde se ştie că fumatul pasiv dăunează la fel de mult precum fumatul activ. Pentru fumătorul activ, el trebuie să conştientizeze o dată în plus, prin ceea ce există legislativ şi prin ceea ce se face în prezent pe multiple planuri de a ajuta fumătorul, să se lase de fumat, dar şi că există pericole zilnice şi pericole potenţiale.”
 
De asemenea, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie încearcă să îi determine pe fumători să înţeleagă că orice întrerupere precoce a fumatului este în folosul individului fumător ajutându-l să reintre într-un circuit în care riscurile scad foarte mult.

Pandemia fumatului va scădea în urma aplicării unor strategii bine gândite

Potrivit prof. univ. dr. Florin Mihălţan, această pandemie a fumatului va dispărea în 20-30 de ani. Procesul de diminuare a numărului de fumători a început deja să scadă şi asta datorită unor acţiuni strategice binecunoscute şi bine gândite. Mai exact, este vorba despre legislaţia care devine din ce în ce mai protectivă în zonele de fumat pasiv şi care obligă şi dă de gândit fumătorului activ că ar fi momentul să se lase de acest viciu.
Astfel de legi, care există deja în ţări precum Franţa, Italia, Irlanda sau Spania, scad automat numărul de solicitări în spitale, pe de o parte. Pe de altă parte creşte şi numărul de fumători care doresc să fie consiliaţi de către medici de specialitate.
A doua acţiune este taxarea. Altfel spus, o creştere cu 10% a preţului ţigărilor determină fumătorii, într-o proporţie de la 1% până la 5%, să renunţe la fumat. O altă măsură face referire la nivelul educativ, care creşte de la un an la altul şi care se axează pe programe de prevenţie în şcoli pentru a nu debuta ca fumator.

Alternative pentru cultivatorii de tutun

De altfel, numărul fumătorilor ar putea să scadă considerabil şi prin aplicarea acelor modalităţi de a încuraja şi de a oferi alternative celor care sunt cultivatori de tutun într-o zonă care este în suferinţă, de menajare şi de recalificare a agricultorilor , a celor care lucrează în industria tutunului. Şi asta tocmai pentru a nu lăsa descoperite aceste meserii.
De altfel, prof. univ. dr. Florin Mihălţan este de părere că ”În final, bătălia pentru interzicerea reclamei directe este câştigată. Unde se va lucra în continuare şi se vor obţine succese pe viitor este zona aşa-ziselor reclame indirecte şi a bătăliei de a demonstra că şi fumatul pasiv este dăunător şi este un ucigaş la o competiţie foarte apropiată de fumatul activ.”.
 
Materialul video cu prof. univ. dr. Florin Mihălţan poate fi vizionat aici.