Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:25
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sughițul

Sughițul

29 iulie 2015    
Sughiţul este o contracţie bruscă, involuntară şi spasmodică a a musculaturii inspiratorii, în special a diafragmului, care oprește fluxul de aer și produce un sunet caracteristic.

Sughiţul - Mecanism

Mecanismul de producere al sughiţului este inspiraţia spontană provocată de o contracţie bruscă a diafragmului. Oprirea subită a inspiraţiei cu zgomotul respectiv este cauzată de contracţia clonică a glotei şi vibraţia corzilor vocale sub acţiunea curentului de aer care, absorbit brutal, trece vijelios prin orificiul glotic întredeschis.
 
Factorii declanşatori ai sughițului sunt reprezentaţi de stimulii nervoşi de la nivel visceral, periferic (diafragma, stomac, pleure, abdomen), conduşi prin nervul frenic sau vag, pe cale umorală (uree, în insuficienţa renală), sau prin stimuli care acţionează direct asupra centrilor nervoşi (procese patologice cerebrale).

Sughiţul - Cauze

Cauze sughiţului sunt în cele mai multe situaţii necunoscute: poate fi vorba de tumori cerebrale, cauze ischemice sau locale.
 
Sughiţul poate fi determinat de alcoolism, leziuni ale sistemului nervos central (tumori, boala Parkinson), iritarea membranei timpanice, corpi străini, faringită, laringită, suferinţe digestive (ulcer, colecistită, colite), cauze metabolice (gută, diabet) sau medicamentoase.
 
Orice persoană care sughite foarte frecvent are trebui să se prezinte la un control medical. Dacă sughiţul este idiopatic (nu este legat de nicio afecţiune) și nu există o explicaţie clară a bolii, se caută alte simptome care împreună cu sughiţul pot fi simptomele unei afecţiuni.
 
Sughiţul poate apărea la orice vârstă, fiind mult mai frecvent în rândul bărbaţilor. Apare de obicei pentru perioade scurte și durează secunde sau minute.

Sughiţul - Clasificare

Sughiţul poate fi trecător sau de lungă durată, sughiţul de lungă durată putând fi semnul unor boli grave. Sughiţul de lungă durată poate fi de origine centrală şi de origine periferică.
 
Reflexul de sughiţ are un centru la nivelul creierului.
 
Sughiţul central poate indica meningită, tumorile cerebrale, arteroscleroză sau chiar coma diabetică. Sughiţul de origine periferică apare când nervul frenic (nervul motor al diafragmei) este iritat din cauza unor afecţiuni ale organelor interne.
 
Sughiţul care persistă mai mult de 48 de ore implică adeseori o afecţiune fizică sau metabolică. De asemenea, sughiţul poate apărea şi un sughiţul incoercibil, care nu se mai oprește, este rar și poate dura continuu luni sau ani de zile.
 
Sughiţul survine de obicei cu o frecvenţă de 4 până la 60 pe minut.
 
La bărbaţi, mai mult de 90% din cazuri au o bază organică, în timp ce la femei este mai probabilă o cauză psihogenă.

Tratamentul sughiţului se face în funcţie de simptomele și particularităţile cazului

Ca remediu temporar împotriva sughiţului se recomandă a se bea un pahat cu apă rece, aspiraţia bruscă de aer, masaj intens în regiunea cervicală , respiraţii profunde, repetate, folosirea unei bomboane sau a oţetului, tracţiunea limbii.
 
Sughiţul cedează adesea în somn.
 
Ca măsuri medicale se poate folosi lavajul gastric, stimularea centrilor respiratori, acupunctura. Mijloacele recomandate de tratament se adresează în special nervilor frenici şi vagi, apoi sistemului nervos.
 
Una din metodele folosite pentru a stopa sughiţul persistent este prin stimularea faringelui cu o sondă introdusă  nazal sau bucal care să provocea voma.
 
Tratamentul medicamentos constă în injecţie intravenoasă cu antiemetic.