Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:23
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tuberculoza la copii

Tuberculoza la copii

15 iulie 2015    
Tuberculoza (TBC) este o boală gravă. Mulţi asociază tuberculoza cu fumătorii  înrăiţi, însă afecţiunea face ravagii şi în rândul copiilor.
 
Copii se îmbolnăvesc, în majoritatea cazurilor, în condiţiile în care un adult din preajma lor este bolnav de tuberculoză sau foloseşte tacâmurile contaminate de un bolnav cu tuberculoză.

TBC - Generalităţi

 
Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă provocată de bacilul tuberculos Mycobacterium tuberculosis numit şi bacilul Koch, după numele medicului german Robert Koch, care a descoperit agentul patogen al maladiei.
 
Tuberculoza afectează în special plămânii, unde bacilul găseşte condiţii prielnice, dar poate apărea şi în alte organe ca oasele, creierul, articulaţiile, ganglionii, meningele ş.a.m.d.
 
Tusea rezistentă la antibiotice, subfebrilitatea şi astenia nejustificată trebuie să impună prezenţa copilului la specialist pentru un diagnostic corect.
 
După stadiul de evoluţie al bolii, dar şi după gradul de rezistenţă al organismului, tuberculoza, numită şi boala sărăciei, poate fi primară, pulmonară, complicată meningian sau extrapulmonară -ganglionară, vertebrală şi a articulaţiilor, a seroaselor.
 
Tuberculoza, în cazul copiilor, apare atunci când un copil nevaccinat sau o persoană neatinsă de infecţie este contaminată.
Nu există o vârstă de predilecţie pentru primoinfecţia tuberculoasă. Aceasta este cu atât mai gravă cu cât vârsta copilului este mai mică, putând apărea astfel complicaţii grave cum sunt: meningita, tuberculoza miliară, care pot pune viaţa copilului în pericol.
 

TBC la copil - Simptome

 
De cele mai multe ori, primo-infecţia tuberculoasă nu se manifestă, nu este însoţit de niciun simptom şi din acest motiv, trece neobservată.
 
În alte cazuri, copilul are febră 37,50 - 38° C, este indispus, transpiră mai ales noaptea, tuşeşte mai multe săptămâni la rând, uneori cu expectoraţie, nu are poftă de mâncare, scade în greutate şi devine palid.
 
Tuberculoza care începe să prezinte simptome este foarte contagioasă. Cu cât copilul se prezintă mai târziu la medic, cu atât va infecta mai multe persoane din jur.
 

TBC la copil - Diagnostic

 
Radiografia toracică, examenul histologic şi al sputei la copiii mari şi la adulţii ce intră în contact cu copiii şi intradermoreacţia la tuberculină I.D.R. sau P.P.D. (Protein Purified Derivative) la copii, sunt cele mai eficiente şi simple teste de depistare a unei persoane suspecte de a fi bolnave de tuberculoză.
 

TBC la copil - Tratament

Tratamentul copilului bolnav de tuberculoză se face, de regulă, de către medicul pneumolog, în unităţile spitaliceşti sau în sanatorii, unde copilul sau adolescentul rămâne internat.

În cazul în care specialistul hotărăşte ca tratamentul să se efectueze la domiciliu, acesta se va face de către medicul de familie, standardizat şi strict supravegheat de către personalul sanitar, dar şi cu sprijinul familiei.