Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:35
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Administrarea tratamentului pentru schizofrenie in deltoid creste aderenta la tratament

Administrarea tratamentului pentru schizofrenie in deltoid creste aderenta la tratament

31 iulie 2015    

Schizofrenia este o tulburare psihică gravă, cu multe implicaţii asupra subiectului afectat, dar şi asupra oamenilor din jurul acestuia.

Schizofrenia - Aspecte generale

"Schizofrenia este o boală psihică gravă, care, odată apărută are o evoluţie cronică pe toată durata vieţii. În ceea ce priveşte prevalenţa acestei afecţiuni, schizofrenia afectează 1% din populaţia adultă şi mai ales după o anumită vârstă. În România, deşi nu există o cifră exactă a bolnavilor deoarece nu sunt realizate studii de epidemiologie naţionale recente, se estimează că numărul oamenilor care suferă de această boală se apropie de o sută de mii.", potrivit prof. Dr. Dan Prelipceanu, director Cercetare – Dezvoltare, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din Bucureşti.

Cu toate acestea, de aproximativ 20 de ani, pacienţii beneficiază de aşa-numitele antipsihotice atipice, medicamente care controlează evoluţia schizofreniei, cu mult mai puţine efecte secundare. Printre acestea se numără şi un medicament care se utilizează în România de aproximativ 12 ani.

Însă de puţin timp este disponibil sub formă injectabilă şi cu absorbţie lentă şi prelungită. Astfel bolnavul nu trebuie să mai facă în prezent decât două injecţii pe lună, într-o formă nouă de administrare, în deltoid.

Injecţia în muşchiul deltoid - Banală ca o injecţie de vaccin antigripal

Potrivit prof. Dr. Dan Prelipceanu, este mult mai uşor să se administreze un medicament în muşchiul deltoid decât în cel fesier, iar cu atât mai mult cu cât este vorba despre un bolnav cu schizofrenie
 
Pe lângă faptul că administrarea este mult mai uşor şi mai comod de efectuat, iar situaţiile jenante pentru pacienţi sunt eliminate, aceasta devine aproape banală fiind asemănătoare cu injecţia unui vaccin antigripal.
 
Altfel spus, "administrarea în deltoid a tratamentului injectabil este mult mai bine suportată şi contribuie la creşterea proporţiei pacienţilor care rămân pe durată lungă pe tratament şi nu renunţă la acesta. Practic este o modalitate de a ajuta pacienţii să fie aderenţi la tratament, a mai arătat prof. dr. Dan Prelipceanu.
 
Iar asta cu atât mai mult cu cât aproximativ trei sferturi dintre pacienţii cu schizofrenie nu aderă la tratament.

Schizofrenia - O afecţiune invalidantă

Boala netratată este invalidantă cel puţin pentru două treimi din cazuri astfel încât, cu anii, pacientul pierde capacitatea de a se insera în societate, de a avea o profesie şi de a-şi câştiga un mijloc de existenţă, devenind în acest fel o povară atât economică cât şi psihologică şi emoţională pentru cei din jur.

Studiile vorbesc de o vindecare clinică a schizofreniei pe viitor

"Schizofrenia nu este o boală vindecabilă. Totuşi de câţiva ani se vorbeşte şi chiar au apărut monografii pe această idee de vindecare în bolile psihice, dar nu în sensul desfiinţării bolii, ci în sensul vindecării clinice, a dispariţiei simptomelor, a recuperării capacităţii funcţionale de diverse feluri, respectiv profesionale, de integrare socială, de adaptare emoţională, de a-şi asigura autonomia existenţei.", a arătat prof. dr. Dan Prelipceanu.
 
Prin urmare studiile vorbesc de o vindecare aparentă şi nu biologic demonstrată, cauza primă a schizofreniei nefiind cunoscută cu exactitate. Însă, schizofrenia se poate controla prin tratament, prin strategii terapeutice complexe care cuprind nu numai tratament biologic ci şi tratament psiho-social de recuperare adaptativă, care face ca bolnavul să fie redat finalmente societăţii.
Cu toate acestea va rămâne cu o vulnerabilitate crescută faţă de această afecţiune şi cu probabilitatea de a face un nou episod cândva.