Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      20:46
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Boala Alzheimer

Boala Alzheimer

28 iulie 2015    

Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă cu trăsături caracteristice clinice şi patologice.

Boala Alzheimer face parte din categoria demenţelor, care au ca trăsătură comună tulburări ale memoriei, în mod obişnuit este afectată înregistrarea, înmagazinarea şi reproducerea informaţiilor noi şi un deficit de gândire.

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demenţă. Aproape jumătate din toate formele de demenţă sunt cauzate de boala Alzheimer. Simptomele sunt: tulburări de memorie, dezorientare temporală, spaţială, auto şi alopsihică, tulburări de vorbire şi de înţelegere.
 
În mod particular, boala Alzheimer include prezenţa demenţei, debut progresiv şi degradare lentă a funcţiilor creierului.

Boala Alzheimer - Cauze

Boala Alzheimer fiind o îmbătrânire a creierului, toţi factorii care contribuie la aceasta pot fi incriminaţi: stresul, vârsta, bolile cardio-vasculare (cardiopatie ischemică dureroasă, hipertensiune arterială), expunerea la substanţe toxice şi radiaţii, nivel ridicat de colesterol.

Boala Alzheimer - Tipuri

Boala Alzheimer se clasifică în boală Alzheimer cu debut precoce - sub vârsta de 65 de ani şi cu debut tardiv - după 65 de ani. De cele mai multe ori apare sub forma demenţei mixte - Alzheimer de cauză vasculară.

Boala Alzheimer - Stadii

1.      Stadiul uşor sau incipient este dominat de negarea simptomelor, scăderea performanţelor la serviciu, dezorientare spaţială în zone necunoscute, tulburări de memorie de scurtă durată. Simptomele trec neobservate, sunt minimalizate sau puse pe seama vârstei. Cu toate acestea, stadiul uşor este cel mai important pentru punerea diagnosticului şi pentru un tratament eficient.
2.      Stadiul intermediar sau moderat are câteva caracteristici:  semnul „întoarcerii capului”             (la întrebări la care nu poate răspunde), izolare socială, negarea bolii, dezorientare spaţială în locuri familiare, probleme de abstractizare, tulburări de limbaj.
Progresiv, apare scăderea interesului pentru igiena personală, necesită supraveghere, apare dezorientarea temporo-spaţială, nu mai sunt recunoscute rudele, apar halucinaţii şi delir, tulburări de comportament, vagabondaj, comportament sexual perturbat, tulburări de limbaj, dificultate la îmbrăcat etc.
3.      Stadiul sever-avansat e caracterizat prin indiferenţa socială, apatie, incontinenţă sfincteriană mixtă, dependenţă de îngrijire necesită,  de obicei, instituţionalizare.
Pot apărea tulburări severe de comportament: agresivitate, agitaţie, vagabondaj. Se produce schimbarea ritmului somn-veghe – ziua somnolenţă, noaptea insomnii.

Boala Alzheimer - Diagnostic

Esenţială este diagnosticarea precoce.
Diagnosticarea pentru boala Alzheimer se bazează pe istoricul bolii şi anamneză (discuţii detaliate şi structurate cu pacientul şi anturajul acestuia), examinarea clinic, examenul psihiatric, evaluarea cognitivă şi examinarea neuropsihologică.
Pentru siguranţa dignosticului, se impun explorări neuroradiologice: tomografia computerizată şi rezonanţa magnetică nucleară.
În urma acestor evaluări, medicul specialist (psihiatru sau neurolog) poate pune diagnosticul de boală (demenţă) Alzheimer, demenţă vasculară, demenţă mixtă sau de alt tip.
 
Populaţia în Europa îmbătrâneşte rapid. Grupul de vârstă 75-85 de ani este cel mai expus segment al populaţiei pentru boala Alzheimer. Riscul de a face demenţă creşte odată cu vârsta şi devine maxim dupa vârsta de 80 de ani. Îngrijirea unei persoane cu demenţă este una din cele mai mari provocări din domeniul îngrijirii populaţiei vârstnice.
 
Femeile din toate ţările europene trăiesc mai mult decât bărbaţii, de aceea  există mai multe femei suferinde de demenţă decât bărbaţi.

Boala Alzheimer - Tratament

Deși nu există încă un tratament eficace care să vindece boala Alzheimer, o serie de mijloace sunt necesare pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a-i menține pe cât posibil activitatea în familie și societate.
 
Se recomandă modificarea comportamentului şi a dispoziției afective (stări de depresie) a pacienților cu medicamente psihotrope, pentru a diminua anxietatea, agresivitatea sau stările de agitaţie. Medicamentele cu acțiune puternică (neuroleptice, benzodiazepine cu acțiune îndelungată) sunt însă de evitat, din cauza efectelor adverse.
 
Majoritatea pacienților cu boala Alzheimer sunt îngrjiți la domiciliu de membrii familiei. Însă, nu întotdeauna este posibilă îngrijirea la domiciliu.
Pe măsură ce boala progresează, se dezvoltă tulburări de comportament și apar alte probleme de sănătate care nu pot fi rezolvate acasă.