Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      15:33
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tulburarea schizoafectiva - simptome, diagnostic, tratament

Tulburarea schizoafectiva - simptome, diagnostic, tratament

03 august 2015    

Tulburarea schizoafectivă este o tulburare de natură mintală strâns legată de alte două afecţiuni, mai precis schizofrenia şi o tulburare afectivă asociată cu depresia sau comportamentul bipolar.

Schizofrenia este o tulburare mintală care afectează modul în care o persoană gândeşte, acţionează sau îşi exprimă sentimentele, dar şi modul în care aceasta relaţionează cu ceilalţi.
 
Depresia este o afecţiune care se manifestă printr-o stare de tristeţe, slăbiciune sau deznădejde. Totodată, depresia cauzează şi probleme de concentrare sau de amintire a unor detalii.
 
Tulburarea bipolară se caracterizează prin schimbări ale dispoziţiei care include manie sau depresie.
 
Tulburarea schizoafectivă este o afecţiune care poate avea consecinţe negative asupra vieţii sociale a persoanei afectate. Nu există tratament pentru tulburarea schizoafectivă, dar simptomele pot fi ameliorate prin tratamentul adecvat.

Tulburarea schizoafectivă - Cauze

Medicii nu cunosc cauza exactă a apariţiei tulburării schizoafective. Cu toate acestea, tulburarea este legată de factorii genetici, biochimici sau cei de mediu.
 
Factorii genetici – tendinţa de a dezvolta o tulburare schizoafectivă poate fi transmisă de la părinţi la copii.
 
Substanţele chimice din creier - oamenii care suferă de schizofrenie sau de alte tulburări comportamentale au o cantitate de chimicale inegală în creier. Această inegalitate a substanţelor chimice poate interfera cu capacitatea de transmitere a mesajelor ceea ce duce la manifestarea simptomelor specifice.
 
Factorii de mediu – anumiţi factori de mediu de tipul infecţiilor virale, interacţiunii sociale slabe sau situaţiilor stresante pot determina apariţia schizofreniei afective.

Tulburarea schizoafectivă - Simptome

O persoană care suferă de tulburare schizoafectivă prezintă schimbări severe în ceea ce priveşte dispoziţia iar unele simptome fac referire la halucinaţii, deluzii sau gândire dezorganizată.
 
Simptomele psihotice reflectă inabilitatea persoanei de a deosebi realul de imaginar. 
 
Tulburarea schizoafectivă afectează persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani şi are o incidenţă mai mare în rândul femeilor. Specialiştii întâmpină dificultăţi în diagnosticarea tulburării schizoafective deoarece ea reprezintă îmbinarea a două afecţiuni: schizofrenia şi tulburările de dispoziţie.

Tulburarea schizoafectivă - Diagnostic

Pentru diagnosticarea acestei afecţiuni medicii vor realiza un istoric medical complet al pacientului şi un examen fizic.
 
Testele de sânge sau radiografiile pot fi folosite şi ele pentru a evidenţia existenţa unei boli mintale.

Tulburarea schizoafectivă - Tratament

Tratamentul pentru tulburarea schizoafectivă include administrarea unor medicamente care să stabilizeze dispoziţia pacientului şi să amelioreze simptomele cu care acesta se confruntă.
 
Psihoterapia este o bună metodă de tratament pentru că permite pacienţilor să înţeleagă cum se manifestă boala lor şi care sunt metodele prin care o pot controla.