Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      08:05
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Abuzul de alcool si alcoolismul

Abuzul de alcool si alcoolismul

06 august 2015    

Alcoolismul sau dependenţa de alcool este o boală care se caracterizează prin următoarele simptome:

·         impulsul sau nevoia permanentă de a bea
·         pierderea controlului – imposibilitatea renunţării la alcool
·         dependenţa fizică – simptome ale sevrajului care includ starea de greaţă, transpiraţie, tremuratul corpului sau anxietate în momentul în care pacientul nu mai bea
·         toleranţa – nevoia de a consuma alcool în doze cât mai mari pentru a se induce o stare de “bine”

Poate fi considerat alcoolismul o boală?

Răspunsul oferit de specialişti este unul pozitiv. Impulsul care îl impinge pe alcoolic să bea este la fel de puternic precum senzaţia de foame sau cea de a bea apă. Problemele de sănătate, de familie sau cele legale nu-l vor determina pe un alcoolic să renunţe la băutură.
Ca multe alte afecţiuni, alcoolismul este o boală cronică, ceea ce înseamnă că afectează bolnavul respectiv pentru tot restul vieţii. Alcoolismul poate avea cauze genetice dar depinde foarte mult şi de stilul de viaţă pe care o persoană îl poate adopta.

Alcoolismul este o boală care se poate moşteni? 

Studiile efectuate până acum susţin ideea existenţei unor cauze genetice pentru dezvoltarea alcoolismului. Oricum, un factor important este şi mediul de viaţă al persoanei respective. Alţi factori de risc care pot influenţa această boală sunt anturajul, nivelul de stres sau anxietatea.
 
Dacă membrii unei familii sunt alcoolici nu înseamnă neapărat că şi copiii vor avea aceeaşi soartă. Totodată, există foarte multe persoane care devin alcoolice fără ca în familia lor să existe antecedente de acest tip.

Poate fi alcoolismul vindecat?

Alcoolismul nu se poate vindeca. Chiar dacă un bolnav nu a mai consumat alcool o perioadă îndelungată de timp, în orice moment se poate produce o recidivă. Renunţarea la alcool este benefică însă pentru bolnav.

Există tratament pentru alcoolism?

Tratamentul pentru persoanele alcoolice constă, pe de o parte, în consiliere psihologică, iar de pe altă parte în administrarea de medicamente care să stopeze consumul de alcool. Tratamentul medicamentos i-a ajutat pe mulţi pacienţi să renunţe la alcool şi să-şi refacă viaţa.
Tratamentul pentru alcoolism se poate aplica oricărei persoane. Există mai multe nivele de succes ale tratamentului, ca în cazul altor boli cronice precum diabetul, astmul sau hipertensiunea arterială. Unele persoane renunţă definitiv la alcool, în timp ce altele pot recidiva chiar dacă au decis să renunţe la acest viciu. Un lucru este cert: abţinerea de la consumul de alcool creşte considerabil capacitatea de renunţare la această dependenţă.

 Care este cantitatea de alcool indicată?

Cantitatea recomandată de alcool este de un pahar pe zi pentru femei şi maximum două pahare consumate zilnic pentru bărbaţi. Există câteva categorii de persoane cărora le este interzis consumul de alcool, mai exact:
 
·         femeilor însărcinate sau care vor să aibă un copil
·         şoferilor
·         persoanelor care iau medicamente pe bază de prescripţie medicală
·         alcoolicilor aflaţi în perioada de recuperare
·         minorilor

Poate fi alcoolul benefic pentru inimă?

Studiile au arătat că a consuma alcool în cantităţi moderate poate fi benefic pentru inimă. Totuşi, dacă nu obişnuiţi să beţi, este indicat să nu vă apucaţi să consumaţi alcool.
Cel mai indicat este să evitaţi alimentele bogate în grăsimi. Consumul excesiv de alcool creşte riscul producerii unor afecţiuni de tipul accidentului vascular cerebral sau hipertensiunii arteriale.
Alcoolul favorizează dezvoltarea unor boli de ficat sau a unor forme de cancer. O persoană alcoolică se poate confrunta şi cu probleme familiale sau de ordin social.

 
Sanatateatv.ro