Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:32
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Agorafobia: definitie, diagnostic, tratament

Agorafobia: definitie, diagnostic, tratament

03 august 2015    

O fobie se defineşte, în general, prin imposibilitatea de stăpânire a fricii faţă de o activitate, situaţie sau un obiect care are drept consecinţă evitarea acestora.

Agorafobia este o senzaţie de teamă excesivă faţă de situaţiile sau locurile nefamiliare ce duce la pierderea controlului de sine al persoanei afectate.

Agorafobia - Cauze

Există câteva teorii cu privire la cauzele ce determină apariţia agorafobiei.
 
Una dintre acestea scoate la iveală faptul că agorafobia apare ca răspuns la expunerea unor evenimente ce provoacă anxietate.
 
Teoria psihanalitică se focusează pe modalitatea în care indivizii răspund la conflictele emoţionale interne.
Potrivit acestei teorii, agorafobia este rezultatul unor sentimente de goliciune care apar ca urmare a manifestării complexului lui Oedip (un stadiu al dezvoltării psihologice a copilului ce se caracterizează prin ataşamentul puternic faţă de părintele de sex opus). Ca în cazul oricăror alte boli mintale, agorafobia poate fi determinată de factori genetici.

Agorafobia - Simptome

Principalele simptome ale agorafobiei fac referire la atacuri de panică, confuzie,  accelerarea bătăilor inimii, stări de frică intense şi ameţeală.
 
Persoanele agorafobe tind să evite situaţiile care le provoacă aceste stări. Agorafobia se dezvoltă, de obicei, în copilărie şi adolecenţă. Persoanele cele mai predispuse dezvoltării agorafobiei sunt: persoanele de sex feminin, populaţiile cu venituri reduse, cei care au suferit în urma unui divorţ, sau a unei despărţiri. Alte dereglări comportamentale care pot fi asociate cu agorafobia fac referire la: fobia socială sau atacul de panică generalizat. Consumul de alcool poate spori şi el gradul de anxietate.
 

Când este solicitat sprijinul unui medic?

Dacă simptomele anxietăţii nu se ameliorează, este indicat să consultaţi un medic. Iată câteva exemple de situaţii în care ajutorul unui medic este util:
Simptomele sunt atât de severe încât consideri necesară administrarea unor medicamente.
 
Simptomele interferează cu viaţa ta socială, personală şi profesională.
 
Dacă te confrunţi cu următoarele situaţii: dureri în capul pieptului, dureri de cap, palpitaţii, slăbiciune, dificultăţi respiratorii.
 
Dacă eşti deprimat şi te încearcă o stare suicidală.

Agorafobia - Diagnostic

Agorafobia este depistată, de obicei, în momentul în care pacienţii cer sprijin pentru alte probleme emoţionale cu care se confruntă. Testele efectuate de psihiatru se bazează pe istoricul familial, pe adresarea unor serii de întrebări care să scoată la suprafaţă dacă anxietatea este rezultatul unei frici pe care o resimte pacientul legată de o situaţie.

Agorafobia - Tratament

Tratamentul pentru agorafobie face referire la terapia comportamentală cognitivă. Psihoterapia şi medicamentele sunt principalele forme de tratament ale acestei fobii.
O altă formă terapeutică de succes pentru tratamentul agorafobiei este expunerea în public.
În această situaţie, persoana în cauză trebuie să apeleze la tehnici de relaxare care să o ajute să-şi controleze fricile.