Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      20:46
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Fobia

Fobia

28 iulie 2015    
Termenul de fobie înseamnă tulburare anxioasă, ceea ce presupune frică de o intensitate extremă, persistentă, sesizată de subiect ca fiind iraţională.

Fobia - Aspecte generale

Fobia este determinată de prezenţa sau doar anticiparea prezenţei unui obiect, vietate sau situaţie.
S-a constatat că obiectul fobogen, cel care provoacă fobia, ar putea fi un stimul condiţionat dintr-un reflex al fricii constituit cândva în existenţa noastră şi de care, persoana respectivă, să nu-şi amintească sau să nu conştientizeze evenimentul respectiv.
 
Fobiile de anumite situaţii, vietăţi sau obeicte se pot transforma în fobii sociale (fobia socială apare în copilărie şi adolescenţă şi este a treia tulburare ca frecvenţă după depresie şi alcoolism) când frica este însoţită de tendinţa de a evita situaţiile în care persoana se teme ca ar putea fi judecată pentru felul în care se poartă.
 
Frica de şerpi, teama de păianjeni, teama de zborul cu avionul, teama de injecţii sau doctori sau teama de spaţii închise sunt cel mai des întâlnite fobii. Se estimează că rata de apariţie a fobiilor este de două ori mai mare în rândul femeilor decât la bărbaţi. Fobiile legate de mediu în general, sunt cele mai comune.
De asemenea, există un risc crescut pentru fobiile specifice la membrii aceleaşi familii.
 
Frica este o urmare firească a activării instinctului de conservare şi apare în raport cu anumite obiecte sau situaţii.
Când frica devine iraţională şi incontrolabilă se numeşte fobie.  
Pentru ca fobia sa fie diagnosticată trebuie să fie mai veche de şase luni şi trebuie să apară nu doar la expunerea cu stimulul, ci şi la simpla imaginare a lui.
Elementul central al fobiilor este anxietatea, care reprezintă o stare de tensiune nejustificată, reacţia fiind exagerată, elementul care provoacă această teamă fiind nedefinit, imaginar uneori, spre deosebire de frică care un motiv declanşator bine definit.

Fobia - Incidenţa

Conform statisticilor, 11% dintre oameni sunt diagnosticaţi cu fobii, dar datele neoficiale arată că 1 din 2 persoane are cel puţin o fobie. Diversele tipuri de fobii sunt extrem de răspândite.
 
Nu orice teamă de moment poate fi fobie, precum nici temerile permanente nu sunt fobii. Pot apărea fenomene de imaginare (sentimentul că lucrurile se desfăşoară în plan ireal), fenomene de depersonalizare (sentimentul că nu eşti cu totul implicat în evenimente deşi te afeacteăză direct) şi senzaţia de pierdere a controlului, teama de a nu înnebuni.
 
Există o serie de manifestări fizice alături de senzaţia de anxietate (cu anumită prezenţă sau preponderenţă în funcţie de tipul fobiei): tensiune musculară, senzaţia pierderii echilibrului, ameţeli, creşterea frecvenţei respiraţiilor, accelerarea batailor inimii sau palpitaţii; transpiraţii.

Fobiile - Tratament

Multe fobii apărute în copilărie dispar fără tratament, dar cele care se menţin până la vârsta adultă au nevoie de tratament (dacă elementul declanşator apare rar, s-ar putea ca persoana respectivă să nici nu conştientizeze fobia).
 
Psihoterapia alături de tratamentul farmacologic este cea mai bună metodă împotriva fobiilor. Pacientului i se propune ca, în loc să evite elementul fobogen care îi produc frica, să se confrunte cu el în mod gradual în timpul tratamentului.