Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Sâmbătă, 26 mai 2018      12:10
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Oboseala cronica, o afectiune misterioasa

Oboseala cronica, o afectiune misterioasa

28 iulie 2015    

Sindromul oboselii cronice reprezintă o afecţiune tot mai des întâlnită în ultimii ani.

Este o afecţiune periculoasă, pentru că multă lume nu o ia în serios.

Oboseala cronică a fost identificată încă din anul 1985 şi are încă o patologie misterioasă. Organismul suferă o slăbire intensă, care durează mai mult de şase luni.

Oricât de mult s-ar odihni persoana afectată, starea de oboseală nu cedează. Situaţia poate deveni gravă, pentru că cei loviţi de oboseală cronică nu mai pot face faţă la îndatoririle pe care le au la serviciu sau acasă.

Oboseala cronică - Cauze necunoscute

Medicii nu au descoperit o cauză exactă a acestei afectări. 

De-a lungul timpului mai multe teorii au încercat să explice de un om extrem de activ devine în 6 luni de zile un om care nu e mai e capabil să ducă la capăt multe acţiuni. 

Până acum nu au confirmate cauzele infecţioase, nutriţionale sau psihologice, însă s-a observat o anumită legătură între unele dereglări imunologice şi sindromul oboselii cronice.

La sfârşitul anului 2009 cercetătorii americani au publicat în revista Science un studiu efectuat pe 101 persoane având Sindromul oboselii cronice. În acest studiu s-a observat că din totalul persoanelor 67 aveau afectare cu XMRV - Xenotropic murine leukemia virus, însă încă nu există o legătură certă între această infecţie sau dereglare a sistemului imun şi sindromul oboselii cronice.

Oboseala cronică - Simptome

La început, cei care suferă de Sindromul Oboselii Cronice, au stări de oboseală inexplicabilă şi se simt epuizaţi. Chiar dacă încearcă perioade îndelungate de odihnă, energia nu le revine. Prezenţa acestei afecţiuni poate fi confirmată de un specialist, doar dacă simptomele durează peste 6 luni.
 
Sindromul Oboselii Cronice poate fi recunoscut după următoarele simptome cum ar fi tulburări ale somnului, dureri articulare, musculare şi/sau la nivelul gâtului, dureri de cap, tulburări de memorie, pierderea concentrării, umflarea ganglionilor gâtului, apariţia unor probleme digestive precum, crampe, constipaţie, diaree.
Alte simptome care pot apărea sunt : stări de rău care apar după efort, pierderea în greutate, transpiraţie excesivă în perioada somnului.
 

Oboseala cronică - Tratament

Până acum nu a fost descoperit un tratament pentru obosela cronică. Tratarea se face pentru atenuarea simptomelor.
 
Este necesară prezentarea la medicul de familie, care în urma analizelor vă poate prescrie antiinflamatoare împotriva durerilor şi/ sau antidepresive. Se recomandă evitarea oricăror factori care pot produce stres, un somn suficient, o alimentaţie echilibrată şi un consum cât mai mare de apă. Consumul de alcool, grăsimi, zahăr sau cafea trebuie redus cât mai mult.