Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Sâmbătă, 23 iun 2018      11:33
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sindromul Borderline

Sindromul Borderline

03 august 2015    

Sindromul Borderline este o dereglare mintală care face parte din grupul bolilor psihice ce poartă denumirea de dereglări de personalitate. Ca oricare altă boală inclusă în această categorie, sindromul Borderline se caracterizează printr-o instabilitate progresivă în dispoziţia sufletească, în relaţiile sociale şi în autopercepţie, lucruri care sunt exteriorizate prin crize emoţionale puternice.

Cei care suferă de sindromul Borderline prezintă şi o tendinţă de autoflagerare şi de schimbare permenentă a relaţiilor cu cei din jur.

Sindromul Borderline - Cauze

Nu există o cauză strictă cu care sindromul Borderline să fie asociat. Specialiştii susţin că această afecţiune mintală este rezultatul unei combinaţii ce include vulnerabilităţi biologice, moduri de gândire sau factori de stres.

Sindromul Borderline - Simptome

Principala problemă a persoanelor care se confruntă cu sindromul Borderline este dificultatea gestionării propriilor sentimente. Acest lucru se manifestă prin extremism sentimental, schimbarea permanentă a relaţiilor cu cei din jur, frica de a fi părăsit, care apare la cea mai mică întârziere sau la despărţiri temporare. De asemenea, în cadrul sindromului Borderline există tendinţa de autoflagelare, tendinţa de a manifesta un comportament suicidal sau plictiseala şi sentimentele de inutilitate.

Sindromul Borderline - Persoane aflate la risc

Adulţii care provin din familii destrămate sau care au suferit în timpul copilăriei abuzuri sexuale, neglijenţă din partea părinţilor sunt predispuşi să sufere de acest sindrom.
Abuzul de substanţe sau consumul abuziv de alcool în perioada adolecenţei reprezintă şi ei factori de risc pentru apariţia sindromului Borderline.

Sindromul Borderline - Tratament

Tratamentele sindromului Borderline sunt fie psihoterapie fie terapia comportamental - dialectică sau terapia medicamentoasă. 
Terapeutul se concentrează asupra zonelor care tind să fie problematice pentru indivizii care suferă de sindromul Borderline.
Acestea includ: stima de sine, impulsurile nervoase, dispoziţia generală a pacientului sau problemele care apar în relaţiile cu ceilalţi. Conversaţiile dintre terapeut şi pacient care se focusează asupra sprijinului oferit persoanei în ceea ce priveşte înţelegerea comportamentului său s-au dovedit a fi eficace.

Sindromul Borderline - Complicaţii 

Prezenţa sindromului Borderline poate înrăutăţi adesea condiţia altor afecţiuni mintale. De exemplu, sindromul Borderline tinde să modifice simptomele stresului posttraumatic şi să accentueze depresia. Indivizii afectaţi de acest sindrom riscă să aibă un comportament ce implică auto-mutilarea sau unul de tip suicidal. Totodată, persoanele care se automutilează sunt mai supuse riscului de a comite un suicid.
 
Chiar dacă cele mai multe dintre persoanele care suferă de boli mintale nu se angajează în comportamente violente, cei afectaţi de sindromul Borderline sunt predispuşi şi la un astfel de comportament. Riscul este mare şi dacă vorbim de indivizii afectaţi de sindromul personalităţii antisociale.