Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:16
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tulburarea post-traumatica de stres

Tulburarea post-traumatica de stres

12 august 2015    
Tulburarea post - traumatică de stres are o prevalență de 1-2% la populația generală şi reprezintă un subiect foarte important, nu doar pentru psihiatru ci și pentru psiholog, deoarece această boală presupune un tratament psihologic.
 
Tulburarea post-traumatică de stres se încadrează în grupa tulburărilor de anxietate, face parte dintre entitățile, dintre bolile sau tulburările cele mai frecvente în practica medicală, respectiv practica psihiatrică.”, a declarat prof. univ. dr. Florin Tudose, șeful Secției Psihiatrie a Spitalului Universitar din București, într-un interviu acordat pentru Sănătatea TV.

Tulburarea post-traumatică de stres  - Cauze

Tulburarea post-traumatică de stres se referă la acele tulburări care apar după un stres traumatic, după un stres cu caracter special, în urma unor stresuri neașteptate, grave, care provoacă persoanei în cauză tulburări imediate psihice sau somatice. De altfel nu trebuie uitat că tulburarea post-traumatică de stres nu este rezultatul stresului de fiecare zi.
 
Specialiștii au stabilit că tulburarea post-traumatică de stres se manifestă după anumite evenimente catastrofale, sociale. De asemenea, o cauză a apariției tulburării post-traumatice de stres sunt și agresiunile sexuale, violența domestică, precum și accidentele de mașină. Totodată, cercetările au demonstrat că nu doar stresul brutal provoacă tulburarea post-traumatică de stres, ci și stresurile cronice prelungite.

Tulburarea post-traumatică de stres – Mod de manifestare

În ceea ce privește tulburarea post-traumatică de stres, categoriile cele mai predispuse sunt cele vulnerabile psihologic. De tulburarea post-traumatică de stres pot suferi persoanele tinere, adolescenții, persoanele vârstice, dar și acele persoane care prezintă probleme de adaptare. 
 
Tulburarea post-traumatică de stres se manifestă ca o persistență a stării de rău, a neliniștii, a imaginilor și trăirilor din timpul evenimentului traumatic pentru o lungă perioadă de timp.
 
Persoanele care suferă de tulburarea post-traumatică de stres se izolează, devin triste, morocănoase, prezintă tulburări de somn şi tulburări grave de dispozițizie. Cu toate acestea, tulburarea post-traumatică de stres nu reprezintă o fatalitate, deoarece nu toţi oamenii supuși unor evenimente nefaste manifestă tulburarea post-traumatică de stres.
 
Ceea ce deranjează în tulburarea post-traumatică sunt flash-urile, adică retrăirea acelor momente traumatizante.

Tulburarea post-traumatică de stres – Tratament

De obicei persoanele care suferă de tulburarea post-traumatică de stres apelează destul de târziu la un ajutor specializat. Şi asta deoarece, în opinia lor, nimic nu le mai poate ajuta.
 
Tratamentul pentru tulburarea post-traumatică de stres presupune un tratament psiho-farmacologic ce are rol de a diminua anxietatea și de a ajuta pacientul să doarmă. Însă rezolvarea vine întotdeauna de la psihoterapie. Psihologul, alături de psihiatru, dispune de tehnici de terapie cognitivă comportamentală.
 
În tulburarea post-traumatică de stres psihoterapia nu durează toată viața şi este foarte bine standardizată. Încă de la început se stabilește numărul de ședințe și modul de desfășurare al acestora. De asemenea în terapia stresului post-traumatic trebuie să se adauge și terapia familiară pentru că o persoană cu această tulburare are o mare influență asupra familie.
 
Prin urmare, în cadrul ședințelor de terapie, pacientul reînvață să se comporte și cum să facă față simptomelor.