Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      06:25
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tulburari ale controlului impulsurilor

Tulburari ale controlului impulsurilor

09 martie 2011    

Tulburările care fac referire la controlul impulsurilor includ cel mai adesea următoarele entităţi: tulburarea explozivă intermitentă, jocul patologic de noroc, cleptomania, tricotilomania sau piromania.

Tulburarea explozivă intermitentă se caracterizează prin episoade de agresivitate care pot cauza rău altor persoane. Persoana care suferă de astfel de „manifestări” resimte după momentul „atacului” o senzaţie de eliberare. Totodată, comportamentul exploziv poate fi precedat şi de o stare de tensiune sau de excitaţie a persoanei în cauză. În foarte multe cazuri, la persoanele care au o tulburare explozivă intermitentă se poate manifesta sentimentul de culpabilitate faţă de acţiunea produsă. Rudele de gradul întâi ale persoanelor afectate de acest impuls sunt predispuse să dezvolte tulburări depresive.
 
Jocul patologic de noroc presupune imposibilitatea unei persoane de a rezista tentaţiei ce presupune angajamentul în jocuri de noroc, de cele mai multe ori extrem de riscante. Această patologie poate afecta grav viaţa unei persoane dacă se are în vedere relaţia familală sau cea profesională a celui afectat.
 
Atât tulburarea explozivă intermitentă cât şi jocul patologic de noroc se manifestă în special în rândul bărbaţilor, în special între grupele de vârstă ce cuprind maturitatea.
 
Cleptomania poate fi definită ca un impuls comportamental care apare la unii indivizi şi care se manifestă prin imposibilitatea controlului de a fura diferite bunuri. De obicei, obiectele furate au o valoare materială mică. Nu este exclus ca persoana care a comis furtul să arunce obiectele sau să le returneze ulterior, pe ascuns. Furtul unui obiect îi conferă individului respectiv o stare de uşurare, plăcere, detensionare. Obiectul furat reprezintă de cele mai multe ori o atracţie irezistibilă pentru cleptoman.  De asemenea, cleptomania poate fi asociată cu o serie de tulburări ce pot fi de natură anxioasă sau depresivă. Comportamentul alimentar sau tulburările de personalitate sunt şi ele asociate cu tentaţia irezistibilă de a fura.
 
Tricotilomania – se înscrie în rândul bolilor cronice şi se manifestă ca un impuls irezistibil al persoanei afectate de a-şi smulge părul din anumite zone cu pilozitate. Cei mai afectaţi sunt adolescenţii, însă nu este exclus ca afecţiunea să apară şi la persoanele adulte.
Piromania – spre deosebire de cleptomanie, piromania este un comportament compulsiv, premeditat şi voluntar de incendiere a unui spaţiu. Totuşi, ca şi în cazul celorlalte tipuri de tulburări, piromania include caracteristici care fac referire la: tentaţie irezistibilă, tensiune în crescendo, relaxare după producerea actului (în acest caz incendierea).
 
Persoanele care suferă de tulburări ale controlului impulsurilor nu pot rezista acelor acţiuni care cauzează rău altor persoane sau chiar lor înşişi. Bolnavii pot încerca să reziste acestor impulsuri sau, dimpotrivă, îşi pot planifica cu minuţiozitate comportamentele respective.
Pentru toate aceste tulburări ce vizează imposibilitatea controlării impulsurilor, indivizii manifestă o tensiune sporită înainte de producerea unui act “maliţios”, după care resimt o stare de relaxare ori eliberare.
 
Cel mai adesea, tratamentul pentru tulburările controlului impulsurilor face referire la psihoterapie. Terapia de grup sau psihoterapia suportivă sunt benefice mai ales în rândul adolescenţilor. Pentru unele tulburări de acest gen, medicul specialist recomandă şi administratea de medicamente.