Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      08:27
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tulburarile de conversie. Simptome, diagnostic, tratament

Tulburarile de conversie. Simptome, diagnostic, tratament

03 august 2015    

Tulburarea de conversie este o afecţiune care se caracterizează prin prezenţa unor simptome cum ar fi tremurături, paralizii sau parestezii. Aceste simptome nu au însă un substrat anatomic neurologic ci apar ca răspuns la dificultăţile din viaţa pacientului. Specialiştii încadrează conversia în rândul afecţiunilor psihice.

Tulburarea de conversie - Generalităţi

Tulburarea de conversie mai este cunoscută şi sub numele de isterie, medicii apreciind că frecvenţa ei este foarte mari în societatea de azi.
 
Tulburarea de conversie este rezultatul unor factori psihologici iar simptomele acesteia sunt puse pe baza unui conflict emoţional care este reprimat în subconştient.
 
Freud şi Breuer au dezvoltat o teorie, în 1880, care arăta faptul că simptomele de isterie rezultă în urma intruziunii memoriilor conecate la trauma fizică în inervaţia somatică. Procesul de relaţionare minte-corp a primit numele de conversie.

Tulburarea de conversie - Simptome

Simptomele tulburării de conversie pot fi similare cu cele existente la alte boli de tipul epilepsiei, sclerozei multiple sau atacului cerebral.

Principalele simptome ale tulburării de conversie sunt afectarea văzului şi auzului, paralizie, slăbiciune, tremur, afonie isterică, sincopă.

Cele mai comune simptome includ: paralizia, confuziile, halucinaţiile, dificultăţile în mers, amnezia, demenţa, orbirea, diplopia, tisuri motorii.
 
Tulburarea de conversie este o afecţiune sematoformă, adică simptomele, deşi sunt prezente, nu pot fi explicate de o condiţie medicală. Aceste simptome nu sunt intenţionate şi nici nu pot fi controlate de pacient.

Tulburarea de conversie - Diagnostic

Medicul poate pune diagnosticul de tulburare de conversie pe baza a trei elemente care constau în excluderea bolii neurologice, excluderea unui pacient care se poate preface şi determinarea unui mecanism psihologic. Pacientul care suferă de o boală neurologică poate fi afectat şi de o tulburare de conversie, dar, în general când se pune un astfel de diagnostic afecţiunile neurologice se exclud.
 
Pentru punerea unui diagnostic de tulburare de conversie este importantă şi starea în care se prezintă pacientul. Astfel, se pot efectua studii de laborator care să indice prezenţa acestei afecţiuni.
Studiile includ RMN-ul cerebral, electroencefalograma, ecocardiograma sau mitorizarea Holter.

Tulburarea de conversie - Tratament

Foarte important în tratamentul tulburărilor de conversie este ca pacientul să conştientizeze fenomenul de conversie, adică conflictul interior care apare la un nivel inconştient probabil.
 
Dacă pacientul devine conştient de acest fenomen importanţa psihologică a simptomelor îşi pierde din intensitate ceea ce duce la îmbunătăţirea acestora.
 
Nu există o terapie farmacologică pentru tulburarea de conversie, însă nu este exclus ca medicii să ia în calcul medicaţia administrată pentru anxietate.
 
Pacienţii sunt internaţi pentru o evaluare medicală şi psihologică timp în care acestora li se va explica cum influenţează inconştientul comportamentului lor. Totodată, pacientul trebuie asigurat că afecţiunea sa nu este de natură organică iar simptomele se pot ameliora spontan.  

 
Sanatateatv.ro