Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      17:34
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Coronarografia, un examen medical complementar invaziv

Coronarografia, un examen medical complementar invaziv

14 august 2015    

Coronarografia este o tehnică de diagnosticare folosită în cardiologie pentru vizualizarea arterelor coronare care irigă inima. În acelaşi timp, coronarografia este un examen medical complementar invaziv, care foloseşte tehnica radiografiei cu raze X şi injectarea cu un produs de contrast iodat ce pune în evidenţă arterele. O astfel de intervenţie este realizată cu succes în Centrul Medical Hemodinamic.

Potrivit dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiolog, Cardiologie şi cardiologie intervenţională, Centrul Medical Hemodinamic, acest examen este unul de referinţă în cazul în care există suspiciunea unor boli ale arterelor coronare, precum angină pectorală, infarcturi miocardice sau ischemie miocardică.

Coronarografia, utilă în cazul stenozelor

Coronarografia este o tehnică utilizată şi în diagnosticarea stenozelor. Stenoza este determinată de o placă de aterom, aceasta din urmă reprezentând de fapt o depunere de colesterol şi, ulterior, de calciu la nivelul arterelor coronare.
 
Potrivit dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiolog, Cardiologie şi cardiologie intervenţională, Centrul Medical Hemodinamic, „plăcile de aterom evident pot fi de diverse morfologii, foarte strânse până la 90. Închiderea unei astfel de artere coronare determină infarct. De asemenea pot fi plăci lungi, infiltrate pe toate cele trei artere, pe o arteră, pe două artere în funcţie de evoluţia pacientului.".

Modalităţi de tratament

În funcţie de diagnosticul pus de specialişti, pacientul ar putea urma trei căi de rezolvare a problemelor sale.
 
Mai exact, „fie urmează un tratament medical pentru că leziunile nu sunt foarte semnificative şi poate să urmeze un tratament medical de prevenţie şi de susţinere a maladiei pe care o are, fie poate să ajungă la chirurgia cardiacă atunci când are toate cele trei artere cu leziuni semnificative, dincolo de 60-70% pe fiecare dintre cele trei artere sau chiar mai mult, poate ajunge la cardiologie intervenţională din nou în sensul că prin aceeaşi metodă putem să introducem şi să punem la nivelul arterelor coronare nişte proteze, nişte stenturi.”, a declarat dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiolog, Cardiologie şi cardiologie intervenţională, Centrul Medical Hemodinamic.

Tratamentul de susţinere, esenţial după implantarea stentului

Dincolo de aceste proteze şi de intervenţia propriu-zisă este necesar şi un tratament de susţinere ulterioară. Acesta este extrem de important pentru pacient. De asemenea, medicul specialist are datoria de a-i aduce la cunoştinţă pacientului ce medicamente trebuie să ia, când trebuie să le administreze şi ce trebuie să urmărească în următoarele luni după implantarea unui astfel de stent. Dacă pacientul respectă tratamentul indicat şi revine la medic pentru a fi controlat periodic, atunci există şansa de a depăşi riscul restenozei.
 
"Sunt pacienţi care sunt cooperanţi şi la care putem pune acest diagnostic într-un timp util. Dacă fenomenul apare, atunci aceştia trebuie să ajungă din nou pe masa de angiografie fie pentru o redilatare cu stent fie să ajungă la chirurg. Dar pentru acest din urmă fapt trebuie să efectuăm din nou coronarografia.”, a mai declarat dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiolog, Cardiologie şi cardiologie intervenţională, Centrul Medical Hemodinamic.
 
Centrul Medical Hemodinamic este o companie specializată în domeniul radiologiei şi cardiologiei intervenţionale, oferind servicii unice în România atât de diagnosticare, cât şi de terapie.
Echipamentul ultramodern şi personalul medical profesionist asigură că pacienţii vor avea întotdeauna parte de cea mai bună îngrijire medicală. Specialiştii de la Centrul Medical Hemodinamic sunt mereu la curent cu ultimele descoperiri din domeniul medical şi doresc să utilizeze toate aceste noutăţi ştiinţifice şi tehnologice pentru a garanta sănătatea celor care apelează la serviciile oferite de Centru.
 
Hemodinamic pune la dispoziţia pacienţilor nu numai aparatură medicală de ultimă generaţie, ci şi o echipă eficientă şi experimentată de medici specialişti care pun pe primul loc sănătatea şi responsabilitatea faţă de pacienţi. Echipa Hemodinamic crede în devotament şi responsabilitate faţă de pacienţii săi, asumându-şi misiunea de a utiliza în permanenţă expertiza şi experienţa de care dispune pentru sănătatea pacienţilor săi.
 
Materialul video aferent acestui articol poate fi vizionat aici
 
Acesta este un material publicitar. Informaţiile furnizate aparţin persoanei intervievate. Pentru orice problemă de sănătate adresaţi-vă medicului.