Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:32
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Importanta radiologiei interventionale

Importanta radiologiei interventionale

31 iulie 2015    

Radiologia intervenţională reprezintă totalitatea tehnicilor şi metodelor de intervenţie în scopuri de diagnostic sau terapeutice, fiind controlată vizual prin intermediul unei aparaturi de imagerie medicală.

Radiologia intervenţională permite puncţiile şi biopsiile organelor profunde, precum şi drenarea abceselor, sub un control vizual ecografic sau radiologic.

Tratamentul unor hernii discale din regiunea lombară, tratamentul unor cancere ori neurochirurgia stereotaxică sunt alte intervenţii eficiente care se realizează prin radiologie intervenţională.

Cum a evoluat radiologia intervenţională

Istoria radiologiei intervenţionale datează din anii 1950, când injectarea substanţei de contrast se făcea direct în aortă sau carotidă şi apoi se radiografia zona afectată.
 
Radiologia intervenţională poate fi considerată una dintre cele mai noi ramuri ale medicinei, iar dezvoltarea tehnicilor şi a aparaturii înlesnesc intervenţiile cu succes în numeroase afecţiuni, dovedind valoarea diagnostică şi terapeutică a acesteia.
 
În ultimii ani, tehnologiiile noi au accelerat şi îmbunătăţit metodele şi tehnicile de radiologie intervenţională, prin aplicarea laserului şi a unor instrumente rotatorii electro-mecanice în dezobstrucţia arterială sau prin distrugerea tumorilor, folosind unde de radiofrecvenţă.

Tipuri de radiologii intervenţionale

Radiologia intervenţională este de două tipuri, vasculară şi non-vasculară. Radiologia intervenţională vasculară prezintă mai multe tehnici, cum ar fi embolizarea, ce permite oprirea unei sângerări consecutive a unei leziuni sau diminuarea abundenţei unei hemoragii în timpul unei intervenţii chirurgicale, precum şi regresarea unei leziuni vasculare de tipul anevrismului.
 
Imaginea permite introducerea unor sonde în vase, dotate la extremitatea lor cu un echipament special ales, în funcţie de patologia care urmează a fi tratată. Metodele intervenţionale vasculare mai cuprind angioplastia percutană transluminală, endoprotezarea vasculară percutană, embolizarea arterială terapeutică sau montajul unui filtru în vena cavă inferioară.
 
Chemoembolizarea hepatica este o procedură modernă de tratare a tumorilor hepatice, cum ar fi cancerul hepatic sau metastazele. Este o alternativă la tratamentul chirurgical, putând fi folosită în cazurile în care pacientul are contraindicaţii chirurgicale.
 
Intervenţia este nedureroasă şi nu necesită anestezie generală, pacientul fiind conştient în timpul procedurii.
 
Prevenţia accidentului vascular cerebral poate fi facută prin terapie intervenţională vasculară, prin dilatarea şi stenarea la nivelul carotidei. Totodată, se fac terapii pentru fibroamele uterine, pentru sarcinile puternic vascularizate în metastazele tumorilor hepatice.
 
Există şi intervenţii non-vasculare care se realizează prin radiologie intervenţională, cum ar fi nucleoplastia, ozonoterapia, vertebroplastia, puncţia, radioblatia şi radiofrecvenţa.

Diagnosticul

Diagnosticul permite observarea îngustării de vase, numite stenoze sau înfundări, numite ocluzii, ca urmare a unor depuneri de grăsimi sau colesterol pe pereţii interiori ai vaselor de sânge. Mai mult, se pot observa locurile care sângerează, mai ales în urma unor traumatisme cu diverse fracturi şi se poate opri sângerarea. Radiologia intervenţională pune la dispoziţie embolizarea, adică înfundarea vaselor de sânge care alimentează tumoarea, însă specialiştii afirmă că nu este indicată în cazul oricărui tip de tumoare.

Evoluţii ale radiologiei intervenţionale

Aparatura de radiologie intervenţională a devenit din ce în ce mai performantă, iar prin apariţia angiografelor digitale, medicul poate să observe cele mai fine probleme ale reţelei de vase sanguine până la tumori şi malformaţii vasculare în evoluţie.
În urma radiologiei intervenţionale este necesară spitalizarea, dar aceasta este mult mai redusă decât în cazul unor intervenţii clasice, până la două zile, nu se utilizează anestezie generală, nu prezintă incizii, iar riscurile, durerile şi perioada de recuperare sunt cu mult mai reduse.
Aceste tehnici diferite de radiologie intervenţională ajustează de cele mai multe ori costurile şi riscurile care ar interveni în cazul unei intervenţii chirurgicale clasice.
 
****
Clinica de Angiografie şi Terapie Endovasculară Hemodinamic oferă servicii unice în România pe specializare în domeniul radiologiei şi cardiologiei intervenţionale. Personalul medical profesionist şi echipamentul ultramodern asigură pacienţilor cea mai bună îngrijire medicală şi tehnici de ultimă generaţie.
 
Clinica de Angiografie şi Terapie Endovasculară Hemodinamic, este dedicată în exclusivitate intervenţiilor de cardiologie şi radiologie intervenţională şi pune pe primul loc sănătatea pacienţilor şi responsabilitatea faţă de aceştia.
 
La Clinica de Angiografie şi Terapie Endovasculară Hemodinamic lucrează unii dintre cei mai reputaţi medici de radiologie intervenţională din România, precum dr. Rareş Nechifor, dr. Bogdan Dorobăţ, iar anevrismele sunt operate de către dr. Dima Ştefăniţă.
 
Datele de contact ale Clinicii de Angiografie şi Terapie Endovasculară Hemodinamic sunt următoarele:
 
Telefon: +40-21.313.10.93 / +40-21.313.10.83
Fax: +40-21.313.10.71
Adresa: Sos. Mihai Bravu nr. 281 in incinta C.D.T. Victor Babes, etaj 3, sector 3, Bucureşti
Website: www.hemodinamic.ro
E-mail: office@hemodinamic.ro