Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Sâmbătă, 23 iun 2018      11:37
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Carceii

Carceii

28 iulie 2015    
Cârceii sau crampele musculare sunt contracţii dureroase, involuntare ale unui muşchi sau grup de muşchi care apar ca urmare, în principal, a carenţelor de calciu, magneziu sau ca simptom al spasmofiliei.
Persoanele predispuse la cârcei sunt cele active ca urmare a unui efort fizic sporit, supraponderalii şi persoanele cu o circulaţie sanguină defectuoasă.

Crampele musculare - Localizare

Crampele musculare apar în zona tălpii piciorului, în zona gambelor, a labei piciorului, a coapselor, a muşchilor posteriori,  a braţelor sau a  gâtului iar factorii care le favorizează apariţia sunt: mişcările prost executate, lipsa de calciu, deshidratarea, pierderea sărurilor minerale prin transpiraţie, încălţămintea neadecvată sau poziţiile incomode ale piciorului (statul în picioare sau pe scaun excesiv de mult, poziţiile ciudate ale corpului, purtarea de tocuri înalte) iar în cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani  ca urmare a inactivităţii şi atrofierii muşchilor.
Totodată, lipsa de oxigen şi glucoză din muşchi şi surplusul acidului lactic favorizează apariţia cârceilor. rceii se produc prepondent în cursul nopţii.
Cele mai afectate grupe musculare sunt muşchii gambei, coapsei, braţelor, abdomenului şi cei intercostali.
 
Deşi sunt foarte dureroşi, cârceii nu reprezintă o afecţiune serioasă dar, în schimb, pot fi un semnal de alarmă.
 

Crampele musculare - Tratament

Crampele musculare pot deveni extrem de periculose dacă apar în momentul nepotrivite: la volan sau în timp ce se practică un sport.
 
În momentul apariţiei, se recomandă întreruperea activităţii care a declanşat cârceii, aplicarea unei comprese reci pentru a relaxa muşchii apoi o compresă caldă pentru ameliorarea durerii.
 
Zona trebuie apoi masată pentru a relaxa muşchiul şi a se întinde gradual, fără a mişca brusc piciorul.
 
Unul dintre motivele pentru care se manifestă crampele musculare este deshidratarea. De aceea, persoanelor la care au început manifestările, li se recomandă un consum considerabil de apă sau fructe.
De asemenea, alimentele consumate trebuie să ofere un aport suficient de calciu, magneziu, potasiu, zinc, vitamina C, B6, D şi E (care se pot obţine din portocale, kiwi, caise, banana sau cereale).
Dacă crampele musculare apar tot mai des, ar trebui consultat un medic specialist.