Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      21:23
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Pintenii ososi

Pintenii ososi

21 iulie 2015    
Pintenii osoşi se dezvoltă frecvent la baza călcâiului, unde pot irita nervii sau ţesuturile provocând dureri la fiecare pas. Pintenii osoşi apăruţi la picior sunt de obicei rezultatul unei suprasolicitări neobişnuite, care induce generarea unei proeminenţe noduroase de la suprafaţa, în general netedă, a osului calcaneu.

Pintenii osoşi - Cauze

Pintenii osoşi sunt rezultatul modificărilor în timp ale capetelor oaselor ce se întâlnesc la nivelul articulaţiilor, în special al vertebrelor ce formează coloana vertebrală.
 
Pernuţele fibroase sau discuri, dintre vertebre tind să se întărească şi să se contracte cu vârsta. În acest timp, cartilajul tare, elastic, de la capetele oaselor, devine progresiv mai dur.
 
Pe măsură ce spaţiul dintre vertebre se îngustează, osul tinde să compenseze această pierdere prin proliferarea unor acumulări de ţesut noduroase, denumite în mod obişnuit pinteni osoşi.
 
Pintenii osoşi apar adesea la persoanele vârstnice cu probleme discale, însă ele pot apărea şi la adulţii tineri - în special sportivi, dansatori sau muncitori - care îşi solicită în mod exagerat muşchii, ligamentele şi tendoanele. Spre deosebire de capetele rotunjite ale oaselor ce intră în componenţa unei articulaţii normale, pintenii osoşi nu sunt acoperiţi cu un strat de cartilaj protector.
 
În unele cazuri, noile suprafeţe osoase se netezesc în cele din urmă prin efectuarea mişcărilor normale, însă atunci când acest lucru nu se întâmplă, pintenii osoşi se pot freca de alte suprafeţe osoase, nervi sau vase sanguine, provocând durere şi inflamaţie. Când astfel de proliferări osoase apar în vertebrele superioare ale gâtului, afecţiunea este numită artroză cervicală.
 
Pintenii osoşi pot fi, de asemenea, o cauză a sciaticii. O situaţie deosebit de sâcâitoare este apariţia unui pinten osos la picior (casetă), ce provoacă dureri la statul în picioare sau la mers.
 
Ocazional, se pot resimţi dureri bruşte, cu un caracter de junghi, care nu sunt legate de un anumit eveniment. Problemele de genul apot dispărea de la sine, însă uneori reprezintă semne ale unei afecţiuni mai serioase, precum artrita.
 
O cauză potenţială a unor astfel de dureri este reprezentată de pintenii osoşi, acumulări anormale de ţesut la capetele oaselor, în special la nivelul coloanei vertebrale sau extremităţilor. Pintenii osoşi pot provoca dureri cumplite dacă interferează cu activitatea normală a nervilor sau muşchilor.

Pintenii osoşi - Simptome

Simptomele în cazul apariţiei pintenilor osoşi: redoare sau durere la nivelul gâtului sau coloanei, senzaţia de „mii-de-ace" ce înţeapă în gât, braţe sau mâini, ameţeli, cefalee, dificultate în menţinerea echilibrului, dureri ascuţite la sprijinirea greutăţii pe unul sau ambele picioare, dureri ascuţite, cu caracter de junghi, la nivelul gâtului sau spatelui, chiar şi la mişcări mici.

Pintenii osoşi - Diagnostic

Întrucât durerea de coloană poate avea cauze diverse, în mod obişnuit testul pentru decelarea complicaţiilor pintenilor osoşi de la nivelul coloanei este o radiografie a regiunii afectate.
Explorarea imagistică prin rezonanţă magnetică (MRI) sau electromiografie (EMG) sunt deseori utilizate pentru a controla afectarea nervilor sau muşchilor.

Pintenii osoşi - Tratament

Disconfortul provocat de pintenii osoşi poate fi ameliorat prin repaus, un sprijin bun al coloanei şi tratament medicamentos ce constă, de obicei, în: aspirină, ibuprofen sau un alt analgezic antiinflamator. Pentru a limita mişcările şi a uşura presiunea asupra unui nerv iritat, este posibil să fie nevoie să purtaţi un guler ortopedic sau o centură pentru coloană.
 
Îndepărtarea pe cale chirurgicală a pintenilor osoşi este necesară numai în cazurile severe, însă chiar şi ameliorarea adusă de operaţie poate fi temporară, deoarece pintenii osoşi pot creşte la loc.
 
Dacă un pinten se dezvoltă pe un os al piciorului cu rol de sprijinire a greutăţii, medicul poate recomanda o pernuţă de cauciuc şi plastic ce se introduce în pantof şi în care se practică un orificiu imediat sub pinten, pentru a uşura presiunea.
 
Terapiile altenative vizează analgezia şi manipularea fizică, pentru ameliorarea mobilităţii.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”