Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:32
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Vitaminele complexului B, efect benefic asupra afectiunilor inflamatorii si degenerative

Vitaminele complexului B, efect benefic asupra afectiunilor inflamatorii si degenerative

17 august 2015    
Complexul B include vitaminele hidrosolubile – solubile în apă, cu roluri complexe şi importante pentru organismul uman.
Complexul B cuprinde vitaminele B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 şi B15 cu diverse funcţii în optima funcţionare a sistemului nervos.

Vitaminele complexului B - Caracteristici şi funcţii

Vitamina B1 sau tiamina este implicată în procese de transformare a carbohidraţilor şi a altor compuşi macromoleculari în energie, în buna funcţionare a cordului, sistemului nervos, a sistemului gastrointestinal (la reglarea producţiei de acid clorhidric din stomac), de formare a celulelor sanguine sau de transmitere a unor semnale efectorii.
 
Vitamina B2 sau riboflavina este vitamina necesară creşterii şi dezvoltării normale a părului şi pielei, fiind implicată în producerea de anticorpi, cu un rol important în îmbunătăţirea şi susţinerea sistemului imunitar.
 
Vitamina B3 sau niacina sau vitamina PP are roluri şi mai complexe, printre care producerea sau susţinerea producerii hormonilor. Are rol antioxidant şi este implicată în procesul de detoxifiere.
 
Vitamina B5 sau acidul pantotenic este un derivat din beta-alanină, având un rol important în procesele de regenerare nervoasă. Ca şi celelalte vitamine din complexul B, este implicată în procesele de detoxifiere. Lipsa de vitamină B5 duce la dermatite, tulburări de creştere, albire a părului sau chiar hemoragii.
 
Vitamina B6 sau piridoxina este vitamina implicată în producerea insulinei, crearea de ADN şi ARN. Vitamina B6 include 3 compuşi ai piridinei şi anume piridoxina, piridoxamina şi piridoxalul. Diferenţa între cei 3 compuşi este dată de poziţia 4, şi anume că este un alt radical.
Forma activată – piridoxal fosfatul - este util în multe funcţii. Unii neurotransmiţători sunt sintetizaţi de către enzimele dependente de piridoxal-fosfat, cum ar fi serotonina, dopamina, acidul gama-aminobutiric sau norepinefrina.
Rolurile metabolice ale vitaminei B6 includ dezaminarea serinei şi treoninei. Homocisteina este îndepărtată prin convertirea în cisteină. Aceasta, mai departe, prin folat şi vitamină B12 devine metionină.
Când lipseşte vitamina B6 apar insomniile, tulburările de mers, afecţiunile cutanate în jurul nasului, ochilor, gurii sau chiar edeme.
 
Vitamina B7 sau biotina sau vitamina H este implicată în formarea unor aminoacizi, în metabolizarea carbohidraţilor, proteinelor sau grăsimilor, formarea şi reglarea nivelului glucozei. Tot vitamina B7 controlează diviziunea celulară.
Biotina este utilizată de 4 enzime importante – din grupul carboxilazalor. Astfel, acetil-CoA carboxilază este utilizată la sinteza acizilor graşi. Piruvat carboxilaza catalizează producerea glucozei din grăsimi şi proteine (adică glucogeneza). Metil-crotonil-carboxilaza este catalizatorul din metabolismul leucinei. Propionil-CoA carboxilaza este utilizată în metabolismul colesterolului, aminoacizilor sau a altor acizi grași. Biotina influenţează şi procesele de transcripţie şi translaţie a ADN-ului.
 
Vitamina B9 sau acidul folic este vitamina importantă pentru orice femeie sănătoasă: înainte şi în timpul sarcinii pentru o dezvoltare corectă a sistemului nervos al bebeluşului. Acidul folic este necesar diviziunii celulare. Un alt rol al acidului folic este acela de formare de celule roşii sanguine. Alte roluri ale vitaminei B9 includ protecţia împotriva cancerului pulmonar, esofagian, gastric, pancreatic, de colon şi cervical uterin, ajută în ameliorarea declinului memoriei la persoanele vârstnice, dar şi reduce nivelul crescut al homocisteinei.
Prezenţa de concentraţii crescute ale acestui aminoacid a fost asociată cu: infarctul miocardic, accidentul vascular ischemic, tromboza venoasă, osteoporoza, degenerescenţa maculară şi alte boli.
Folatul poate fi distrus prin lumină, căldură sau chiar aer.
 
Vitamina B12 sau cianocobalamina este vitamina cu un puternic factor antianemic, deoarece ajută la formarea celulelor roşii sanguine – prin sinteza hemoglobinei. De asemenea, are roluri în formarea ADN-ului şi ARN-ului. Lipsa vitaminei B12 din organism produce anemie pernicioasă (cauzată de distrugerea celulelor stomacului), o maladie a sângelui însoţită de tulburări nervoase.
Injecţiile cu vitamina B12 restabilesc numărul de celule (globule) roşii şi reechilibrează sistemul nervos central.

Vitamina B15 sau acidul pangamic are un puternic efect anti-aging. Ea leagă în celule radicali liberi dăunători, iar ca efect rezultă că acele celule ce au îmbătrânit redevin tinere, iar în timp li se normalizează funcţia. Un alt efect al vitaminei B15 este acela de încetinire a înmulţirii celulelor canceroase, iar dozele mari chiar pot să oprească dezvoltarea acestuia. De asemenea, vitamina B15 ajută oxigenul să ajungă la ţesuturi. Scade nivelul colesterolului, protejează ficatul împotriva cirozei. 

Vitaminele complexului B se pot obţine printr-o alimentaţie corectă şi echilibrată, în care fructele şi legumele sunt în prim plan, apoi carnea şi produsele lactate.
Acest complex de vitamine este esenţial pentru o bună funcţionare a organismului.