Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:25
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Afectiuni ovariene

Afectiuni ovariene

29 iulie 2015    

Ovarele sunt o pereche de organe în formă de migdale, localizate profund în interiorul bazinului, de o parte şi de alta a uterului. Fiecare ovar conţine mii de ovule. O dată pe lună, când ovulul este matur, foliculul se rupe şi se eliberează ovulul, proces numit ovulaţie. Ovulul pluteşte apoi spre uter prin trompa uterină, propulsat de cilii de grosimea firului de păr din interiorul acesteia. Călătoria de la ovar la uter durează aproximativ 3 zile.

Afecţiunile ovariene - Generalităţi

De asemenea, ovarele produc hormonii estrogeni şi progesteron. În timp ce ovulul se maturizează, foliculul secretă estrogeni ce ajută la îngroşarea mucoasei uterine în cazul în care ovulul este fertilizat şi se transformă în embrion. Dacă nu apare sarcina, nivelul de progesteron scade, apare menstruaţia şi ciclul se repetă.
 
Acesta se poate infecta, câteodată izolat, dar adesea ca parte a unei infecţii ce cuprinde organele pelvine. Pe ovare se pot dezvolta şi chisturi şi tumori.
Cel mai des acestea sunt benigne (necanceroase) şi asimptomatice. Ele sunt descoperite doar cu ocazia unui examen ginecologic de rutină. Câteodată, pe ovare se formează multe chisturi mici, situaţie cunoscută sub numele de sindromul de ovar polichistic.
 
Deşi majoritatea chisturilor şi tumorilor ovariene benigne dispar după câteva cicluri menstruale, unele cresc destul de mari pentru a provoca disconfort. Câteodată, tumorile interferează cu sinteza de hormoni ovarieni, provocând sângerări neregulate sau sporirea părului corporal ori apasă pe vezica urinară, determinând urinare mai frecventă.
 
Un chist sau o tumoră care s-a rupt sau s-a răsucit în jurul structurii ce o leagă de ovar poate provoca dureri abdominale şi poate conduce la infecţie.

Afecţiunile ovariene - Cauze

Infecţiile ovariene sunt cel mai frecvent provocate de maladiile transmisibile pe cale sexuală. Unele chisturi ovariene sunt rezultatul faptului că foliculul sau corpul galben continuă să crească şi se umple cu lichid, mult timp după ce ovulul a fost eliberat.
 
Sindromul ovarelor polichistice apare când foliculii ovarieni sunt blocaţi imediat sub suprafaţa ovarului, în imposibilitatea de a mai elibera ovulul şi se transformă în multiple chisturi mici.

Afecţiunile ovariene - Simptome

Simptomele afecţiunilor ovariene includ senzaţia de plenitudine sau presiune în partea laterală a abdomenului, durere abdominală la contactul sexual, durere abdominală ascuţită, sângerare vaginală neregulată sau absenţa menstrelor, sporirea părului facial sau corporal, tulburări urinare sau ale tranzitului intestinal.
Multe mici chisturi ovariene benigne şi tumori nu provoacă niciun fel de simptome.

Afecţiunile ovariene - Diagnostic

Diagnosticare afecţiunilor ovariene se face printr-un examen ecografic, care utilizează ultrasunetele pentru a produce o imagine detaliată a organelor pelvine.
 
Organele pot fi vizualizate direct prin intermediul laparoscopiei, procedură chirurgicală în care un instrument optic special este introdus în interiorul cavităţii abdominale, sub anestezie generală.

Afecţiunile ovariene - Tratament

Tratamentul unei probleme ovariene depinde de natura tulburării. Adesea tratarea chisturilor ovariene nu este necesară; ele au tendinţa de a dispărea de la sine.
 
Datorită posibilităţii ca o tumoră ovariană să fie canceroasă, trebuie consultat un medic pentru diagnosticarea probleme ovariene. Tratamentele alternative ar trebui folosite doar pentru a uşura orice disconfort asociat acestor tulburări.
 
În general, în cazul depistării unei infecţii ovariane, medicul prescrie un antibiotic. Dacă este diagnosticat un chist sau o tumoră ovariană, medicul poate recomanda intervenţia chirurgicală imediată pentru a exclude eventualitatea unui cancer.
 
Unii medici prescriu pilule contraceptive femeilor cu suspiciune de chist ovarian în ideea că hormonii din pilule vor contribui la regresia chistului, înlăturând astfel necesitatea operaţiei.
 
În cazul sindromului de ovar polichistic, se prescrie tratament hormonal pentru restabilirea ciclurilor menstruale regulate, respectiv progesteronul sau pilulele contraceptive care conţin şi progesteron şi estrogeni.
 
Câteodată, se prescriu şi medicamente de creştere a fertilităţii femeilor cu ovare polichistice pentru a induce ovulaţia.
 
Pentru a ajuta la prevenirea şi tratarea chisturilor ovariene, se recomandă o dietă vegetariană bogată în alimente considerate hrănitoare pentru ficat, în special sfeclă, morcovii, legumele cu frunze de culoare verde-închis şi lămâile sau suplimente de zinc şi vitaminele A, E şi C.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”