Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:23
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Dragostea poate da dependenta

Dragostea poate da dependenta

31 iulie 2015    

Dragostea este un sentiment ce poate crea dependenţă, o situaţie în care persoanele în cauză îşi dezvoltă speranţe exagerate şi, în acelaşi timp, trăiesc cu diverse temeri ce par pentru ei să nu se mai sfârşească.

Mai exact, acestor persoane le este teamă să nu fie respinse, să nu fie iubite, să trăiască experienţe noi, le este teamă că vor avea numai de suferit.

Mai mult decât atât, nu au încrederea în capacitatea lor de a oferi şi de a primi iubire. Altfel spus, dependenţii de dragoste se confruntă de cele mai multe ori cu sentimente de inhibare.

Dependenţa de afecţiune apare în general la persoanele care au avut o copilărie afectată, în care au fost abuzate, neglijate şi chiar traumatizate.

Stresul, un factor ce dă dependenţă de sex

În ceea ce priveşte dependenţa de sex, aceasta se caracterizează prin lipsa capacităţii de a controla sau amâna sentimentele sau acţiunile de natură sexuală şi ţin mai mult de motivaţiile persoanei în cauză.
 
Aşa se explică şi apariţia ulterioară a sentimentelor de respingere, disperare, confuzie şi ruşine.
 
De altfel, dependenţa de sex poate fi cauzată de stres.
 
Euforia generată de sentimentele de dragoste este provocată de nivelul de feniletamină, o substanţă chimică produsă în creier. Nivelul acestei substanţe creşte odată cu atracţia faţă de o anumită persoană şi, prin urmare, se măreşte şi starea de euforie si excitare.

Dependenţa de dragoste şi sex – Tratament

Dependenţa de dragoste, dar şi dependenţa de sex pot fi tratate, iar primul pas în acest sens îl constituie recunoaşterea de către persoana afectată a faptului că nu mai deţine controlul asupra sexualităţii sale.
 
Prin urmare este necesară o analiză profundă a sinelui, precum şi a problemelor emoţionale, fizice sau financiare provocate de comportamentul sexual. De asemenea, trebuie evitaţi factorii de stres care sunt generatori de fantezii.
 
Totodată, se poate apela la un specialist, acesta supunând persoana dependentă de dragoste şi sex unor terapii, eventual de grup, în care pacientul poate vorbi despre sine şi despre activităţile sale zilnice.
 
Deosebit de important este ca în cadrul acestor terapii pacienţii să fie într-adevăr ascultaţi şi să fie ajutaţi să depăşească stările de nesiguranţă şi neîncredere.
 
În urma efectuării acestor etape, terapeutul va întocmi o evaluare psihologică completă şi va decide dacă pe viitor va fi nevoie de noi tehnici de tratament.