Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:25
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ejacularea si disfunctiile sexuale la barbat

Ejacularea si disfunctiile sexuale la barbat

02 iulie 2015    
Ejacularea este eliminarea de lichid seminal - spermă, în timpul actului sexual sau după masturbare. 
 

Ce este ejacularea?

 
Ejacularea masculină  reprezintă expulzarea spermei prin deschiderea din vârful penisului în timpul contracţiilor în momentul orgasmului sexual.
 
Fiecare ejaculare conţine în mod normal sute de milioane de mici celule reproductive, numite spermatozoizi. Procesul ejaculării necesită coordonarea a mai multe funcţiuni.
 
Emisia de spermă are loc prin uretră, tubul muscular prin care se elimină urina. Acest lucru are loc în timpul preludiului, atunci când bărbatul este excitat sexual şi în timpul mişcărilor din timpul actulului sexual înainte de orgasm. Chiar înainte de orgasm, gâtul vezicii se închide, pentru a împiedica curgerea spermei înapoi în vezică. În timpul orgasmului, contracţiile uretrei şi ale musculaturii pelviene duc la o ejaculare puternică a spermei prin deschiderea de la vârful penisului.
                  

Disfuncţii sexuale şi ejacularea

 
Disfuncţiile sexuale corelate cu capacităţile ejaculatorii sunt destul de numeroase, putând fi produse de o serie mare de cauze fie fiziologice, de vârstă, fie ca urmare a unor traumatisme sau boli. 
 
După ejaculare începe o perioadă refractară, în timpul căreia nici o stimulare sexuală nu va duce la alt orgasm sau la ejaculare.
 
Durata acestei perioade variază direct cu vârsta. Ea poate fi scurtă, de cinci minute, la un adolescent sau la un bărbat trecut puţin de douăzeci de ani, sau poate dura câteva ore sau zile în cazul unui bărbat mai în vârstă sau în cazul bărbaţilor cu disfuncţii sexuale grave mai multe săptămâni.
 
Diverse probleme de sănătate pot să cauzeze o lipsă a emisiei de spermă, sau la o ejaculare retrogradă, în vezică.
 
O lipsă totală a ejaculării în timpul orgasmului poate să apară la bărbaţii diabetici insulino-dependenţi, care au fost răniţi în zona coloanei vertebrale sau care au suferit o operaţie chirurgicală în urma unui cancer testicular sau la colon.
 

Disfuncţia sexuală ejaculatorie - Incidenţa

 
Conform statisticilor, 2% din totalul cazurilor de sterilitate masculină se datorează disfuncţiilor sexuale ejaculatorii, iar cea mai frecventă formă este aceea a ejaculărilor retrograde.
 
Peste 60% din bărbaţii care sunt sexual activi raportează că nu mai au ejaculare în timpul orgasmului, după ce au suferit o înlăturare transuretrală a prostatei.

Ejacularea retrogradă

 
Ejacularea retrogradă este o disfuncţie sexuală ejaculatorie şi este suspectată atunci când în timpul orgasmului prin deschiderea din vârful penisului iese foarte puţină spermă sau deloc. Diagnosticul poate fi confirmat prin prezenţa spermatozoizilor într-o probă de urină luată după ejaculare.
 
O totală lipsă de emisie (aspermie) este demonstrată prin lipsa spermatozoizilor în urina post-ejaculatorie, dacă nu s-a observat o blocare a canalului deferent, iar testiculele produc spermatozoizi.
 
Ejacularea retrogradă totală sau parţială se datorează incapacităţii gâtului vezicii urinare de a se închide în timpul orgasmului.
 

Ejacularea retrogradă - Cauze

Orice boală de natură medicală sau chirurgicală care interferă cu nervii, cu anatomia sau funcţionarea gâtului vezicii poate să ducă la oejaculare retrogradă.
 
În această situaţie, cea mai mare parte a ejaculării este retrogradă şi este eliminată prin uşurare, după orgasm.
 
Fenomenul ejaculării retrograde poate să apară şi la bărbaţii cu diabet, cu scleroză multiplă etc.
 
De asemenea, o altă cauză a ejaculării retrograde poate fi consumul unor medicamente care o pot provoca pe cale chimică.
 
Alte cauze ale ejaculării retrograde pot fi înlăturarea chirurgicală a colonului sau a rectului, cancerul testicular diseminat etc.
 

Ejacularea retrogradă- Tratament

 
Tratamentul ejaculării retrograde se indică şi se administrează după un diagnostic documentat de către medicul androlog. 
 
Ejacularea normală poate fi recăpătată şi în mod spontan, în lipsa unui tratament. Deşi nu există nici un tratament chirurgical pentru vindecarea ejaculării retrograde, există unele medicamente care ajută bărbatul.
 
Totuşi, şi de la bărbaţii care suferă de lipsa totală de ejaculare şi nu răspund la tratamentul medicamentos se poate obţine spermă pentru o inseminare artificială, printr-un procedeu medical numit electroejaculare.