Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Marţi, 17 iul 2018      07:48
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Impotenta sau disfunctia erectila

Impotenta sau disfunctia erectila

14 iulie 2015    
Impotenţa reprezintă incapacitatea de a obţine sau a menţine o erecţie, o ejaculare precoce sau chiar imposibilitatea ejaculării. De cele mai multe ori această disfuncţie îşi lasă adânc amprenta asupra vieţii de cuplu.
 
Deşi impotenţa  era considerată o boală a bărbaţilor trecuţi de 50 de ani, în ultima vreme impotenţa  a ajuns să afecteze şi bărbaţii tineri. Un studiu recent arată că un număr semnificativ de bărbaţi de 25-40 de ani prezintă astfel de tulburări. Din fericire însă, la o vârstă tânără,  impotenţa  este cauzată de factori psihologici, de stres şi de adoptarea unei vieţi dezordonate.
Un stil de viaţă sănătos poate duce însă rapid la o viaţă sexuală normală. Funcţia sexuală la barbaţi este însă, în general, afectată de probleme endocrine, vasculare, neuorologice sau psihiatrice. Disfuncţiile erectile pot fi uşoare, moderate sau severe.
 

Impotenţa - Cauze

Fie că este vorba de un factor psihologic, fie că este vorba de o boală sistematică, bărbaţii care suferă de impotenţă  trebuie să stabilească împreună cu un specialist cauza care a determinat apariţia disfuncţiei pentru a adopta un tratament corespunzător.
 
În ceea ce priveşte cauzele organice, acestea se pot împărţi în endocrine (hipercprolactinemie, insuficienţă testiculară), afecţiuni peniene (antecedente de priapism, boala Peyronie), medicamentoase (antidepresive, anticolinergice, antihipertensive), boli neurologice (diferite polineuropatii, afecţiuni ale măduvii spinării, prostatectome radicală), droguri (alcool, tutun, metadona, heroină), boli vasculare (ateroscleroză, afecţiuni ale spaţiilor sinusoide, ocluzie aortică).
 

Impotenţa - Tratament

Deşi numărul bărbaţilor care suferă de impotenţă este tot mai mare, foarte puţini apelează la un specialist. Această disfuncţie sexuală poate fi însă tratată dacă pacientul se prezintă din timp la medic, iar cauza apariţiei  impotenţei este descoperită precoce.

În funcţie de cauzele care au generat apariţia  impotenţei, există o serie de medicamente care pot să îmbunătăţească viaţa sexuală a bărbatului.

Alte metode de tratament sunt implantul penian, chirurgia vasculară ce corectează scurgerile venoase, pompa cu vacuum, injecţiile în corpii cavernoşi a unor subsţante vasoactive.

Pe piaţă au apărut şi o serie de preparate pentru tratarea  impotenţei. Recomandat ar fi însă ca înainte de a aplea la un astfel de tratament să consultaţi un medic.

Disfuncţia erectilă poate fi un semn că nu acordaţi destulă atenţie stilului de viaţă. Modificarea stilului de viaţă poate avea efecte rapide asupra acestei afecţiuni.

Impotenţa - Sfaturi practice

Unele modificări minime în conduita stilului de viaţă, precum renunţarea la fumat (fumatul afectează vasele de sânge, prin aceasta îngreunând irigarea penisului, ce poate determina impotenţa), efectuarea exerciţiilor fizice, îmbunătăţirea dietei, consumul moderat de alcool, reducerea stresului, pot duce la o viaţă mai bună din punct de vedere sexual.