Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:36
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Metode contraceptive de bariera

Metode contraceptive de bariera

01 iulie 2015    
Metodele de contracepţie împiedică apariţia sau dezvoltarea unei sarcini.
 
Alegerea unei metode trebuie să se facă cu ajutorul informaţiilor corecte şi nu pe baza zvonurilor. Alegerea se va face în funcţie de vârstă, indicaţii, contraindicaţii, avantaje, dezavantaje şi de particularităţile fiecărei persoane în parte. De aceea, înainte de adoptarea unei metode de contracepţie, este indicată o investigaţie detaliată efectuată de un medic ginecolog.
 

Ce sunt metodele de contracepţie?

 
Metodele de contracepţie au rolul de a preveni sarcinile nedorite, prin blocarea întâlnirii dintre un spermatozoid şi ovul sau prin generarea unor modificări ale învelişului uterului (a endometrului) pentru a nu fixa sarcina. Metodele contraceptive îi permit unei femei să aleagă momentul potrivit pentru a face un copil.
 Un alt motiv pentru care se folosesc metodele de contracepţie este cel de natură igienică. De asemenea, în cadrul unui partener sexual al cărui istoric sexual nu e cunoscut, pentru a se evita contactul cu bolile cu transmitere sexuală se foloseşte o metodă de contracepţie.

Metode contraceptive de barieră

 
Specificul metodelor contraceptive de barieră constă în faptul că acestea blochează fizic pătrunderea spermatozoizilor în vagin, prevenind astfel potenţialele fecundări ale ovulului.
 
Printre metodele de barieră se numără prezervativele, diafragmele, calotele (capişoanele) cervicale.
 
În general, aceste metode nu sunt la fel de eficiente precum dispozitivele intrauterine sau metodele contraceptive hormonale.
 
Pentru a creşte eficienţa unei metode contraceptive de barieră, este indicată asocierea unui spermicid, care omoară spermatozoizii înainte ca aceştia să treacă de cervix.
 
Posibilitatea ca partenerul sexual să fie purtatorul unei boli cu transmitere sexuală face necesară utilizarea prezervativului.
 

Prezervativul masculin

 
Prezervativul masculin este unul din extrem de puţinele metode de contracepţie disponibile pe piaţă  destinate bărbaţilor şi se prezintă sub formă cilindrică, fiind confecţionat dintr-un material flexibil, cum ar fi latexul, poliuretan sau material natural, în forme variate de culori, mărimi şi arome.
Prezervativul masculin practic îmbracă organul genital masculin erectil, mulându-se perfect pe acesta împiedicând astfel intruziunea spermatozoizilor în vagin. 
 
În timpul actului sexual, există pericolul ca prezervativul să se rupă dacă nu există lubrifiere suficientă, astfel că majoritatea prezervativelor disponibile pe piaţă sunt impregnate cu substanţe lubrifiante.
 
Utilizarea prezervativelor reduce semnificativ riscul contractării unei boli cu trasmitere sexuală, fiind utilizate şi din raţiuni igienice.
 
Pentru a fi eficace, un prezervativ nu trebuie să fi fost deja utilizat şi trebuie să fie aplicat corect pe penisul în erecţie înaintea oricărui contact sexual. O cremă spermicidă aplicată pe prezervativ poate fi utilizată pentru o protecţie mai bună
 

Diafragma

 
Diafragma este o metodă de barieră destinată femeilor. Aceasta este fabricată din cauciuc moale, iar la margine este menţinută într-o formă întinsă de un cerc elastic, bombându-se sub forma unei mici cupole.
Aceasta trebuie introdusă în vagin înainte de actul sexual. Fiind de diferite mărimi, diafragma trebuie ajustată de medicul ginecolog după conformaţia vaginului.
 
Diafragma acoperă colul uterin şi blochează trecerea spermatozoizilor către uter şi trompele uterine. Aceasta serveşte de un real suport pentru substanţele spermicide.
Diafragma, pe partea ei interioara, va fi unsă cu un produs anticonceptiv, antispermatozoic, care poate fi cremă sau gel, urmând ca înaintea actului sexual să fie introdusă adânc în vagin, formând o barieră înaintea orificiului din gâtul uterin, ce va împiedica pătrunderea spermatozoizilor în uter şi mai departe spre trompele uterine. Substanţa antispermatozoică distruge spermatozoizii, oprindu-i la rândul ei de a-şi croi drum spre uter.
 
După ultimul contact sexual, diafragma va trebui să mai rămână în vagin cel puţin 6 ore, dar nu mai mult de 24 de ore.
 
În cazul contactelor sexuale repetate, se va injecta în vagin cu ajutorul unei baghete speciale, după fiecare act sexual, substanţa spermicidă, dar fără ca poziţia diafragmei să fie schimbată.
După folosire, este necesar ca diafragma să fie spălată.
Dezavantajul major al diafragmei consistă în faptul că nu oferă nici minima protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
 

Calota cervicală (prezervativul feminin)

 
Calota cervicală - denumită şi prezervativ feminin este o cupolă asemănătoare unui degetar şi se fixează pe colul uterin înaintea contactului sexual. Aceasta se foloseşte în asociere cu gelurile spermicide, astfel că blocarea pătrunderii spermatozoizilor în uter este dublă, stopându-se astfel procesul de fecundare.
 
Prezervativul feminin poate fi lăsat în vagin timp de 48 de ore. Calota cervicală este compatibilă cu femeile al căror muşchi pelvieni sunt prea relaxaţi pentru a putea menţine diafragma fixată pe col.  
 
Nu se recomandă utilizarea prezervativelor feminine în timpul menstruaţiei sau în timpul sângerărilor vaginale
 
Prezervativele feminine nu fac parte din categoria metodelor de contracepţie cu eficienţă maximă, conform monitorizărilor medicale, acestea au o eficienţă de 79 % din cazuri, şi anume, 21 din 100 de femei rămân însărcinate într-un an dacă folosesc această metodă contraceptivă necorelată cu altele. 
Eficacitatea calotei cervicale împotriva riscului de contractare a infecţiilor cu transmitere sexuală nu este totală, mai ales pentru partenerul masculin.