Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      20:46
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Metodele de contraceptie chirurgicala

Metodele de contraceptie chirurgicala

01 iulie 2015    
Metodele de contracepţie sunt folosite pentru mai multe motive, printre care evitarea unei sarcini nedorite.
                                               
Metodele contraceptive chirurgicale
 
Metodele de contracepţie chirurgicală sunt o formă de protecţie împotriva sarcinilor nedorite.
Caracterul permanent este trăsătura principală a metodelor chirurgicale de contracepţie, prin întreruperea definitivă a capacităţii de reproducere. De obicei, acestea sunt ireversibile, însă există câteva metode de recăpătare a fertilităţii.
 
Există trei metode de contracepţie chirurgicală şi anume vasectomia (sterilizarea masculină), legarea trompelor (sterilizarea feminină), steriletul (metodă de contracepţie chirurgicală cu caracter temporar şi reversibil).
 

Vasectomia sau sterilizarea masculină

 
Vasectomiaeste un procedeu de sterilizare masculină foarte eficient. Procedura constă în întreruperea canalului bilateral deferent, compus din două vase deferente care transportă sperma, în aşa fel încât spermatozoizii să nu mai părăseasă organismul, aceştia fiind resorbiţi în corp. Canalul deferent are 25 de centimetri şi leagă testiculul de uretră.
 
Sterilizarea masculină prin procedura vasectomiei nu prezintă niciun risc. Vasectomia este realizată sub anestezie locală, la nivelul pielii scrotului, iar durata intervenţiei nu este mai mare de 30 de minute.
 
Şi mai concret spus, sterlizarea masculină se realizează prin efectuarea a două incizii de dimensiuni mici la nivelul scroturilor, pentru ca medicul specialist să-şi poată creea accesul la vasele deferente. Această metodă de contracepţie chirurgicală va decurge mai departe prin montarea a două “clampuri” pe canalele deferente la aproximativ un centimetru distanţă între ele, iar după aceea se vor secţiona părţile rămase libere. Capetele canalelor deferente vor fi cauterizate şi introduse înapoi în interiorul scroturilor.
 
Sterilizarea masculină se va desăvârşi, însă, nu după finalizarea procedurii vasectomiei, ci după ce vor fi fost eliminaţi toţi spermatozoizii viabili rămaşi în canalele deferente, adică după aproximativ 20 de ejaculări de la efectuarea sterilizării.
 
Se constată că tot mai multe cupluri renunţă la metodele contraceptive obişnuite (hormonale, de barieră), în favoarea sterilizării. Anual, peste 500 000 de bărbaţi din întreaga lume apelează la sterilizarea prin vasectomie.
 
Eficienţa procedurii se ridică la 99%, însă ca toate metodele de contracepţie chirurgicală şi nu numai, sterilizarea masculină poate produce şi câteva complicaţii, cu toate că gradul de risc este foarte redus în acest sens: mici hemoragii postintervenţionale, inflamaţii la nivelul scrotului, senzaţii de durere la nivelul scrotului, febră, disurie, expunere mai mare pentru cancerul de prostată şi pentru cancerul testicular.
 
Dincolo de toate beneficiile pe care sterilizarea masculină le poate aduce într-o viaţă de cuplu, aceasta nu asigură nicio protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
                                                                                                             

Legarea trompelor uterine sau sterilizarea feminină                    

 
Sterilizarea feminină este o metodă de contracepţie chirurgicală care constă în legarea trompelor uterine pentru a preveni trecerea spermatozoizilor în interiorul acestora şi contactul cu ovulele.
 
Astăzi, procedura de sterilizare a femeii este mult mai puţin invazivă şi se realizează sub anestezie locală, fiind necesară doar efectuarea unei mici incizii sub ombilic pentru a  ajunge la trompele uterine cu ajutorul unui dispozitiv de dimensiuni mici prevăzut cu un bec şi o lupă. Trompele uterine vor fi blocate sau tăiate prin mai multe metode, fie chirurgical, fie electric, fie mecanic sau chimic.
 
Însă, pe lângă metoda expusă mai sus, mai există şi o altă metodă de sterilizare feminină, iar aceasta este şi non-invazivă. Aceasta presupune introducerea a două fire metalice subţiri în trompe, traversând vaginul, cervixul şi uterul.
 
Eficienţa acestei metode de sterilizare feminină constă în faptul că, odată cu poziţionarea corectă a acestor fire, reacţia naturală a organismului va fi să dezvolte un ţesut în jurul lor, blocând astfel trompele.
 
Perioada necesară dezvoltării acestui ţesut care va îmbrăca firele este de aproximativ 3 luni, timp în care este recomondată utilizarea altei metode de contracepţie.
 
Metoda de contracepţie chirurgicală prin legarea trompelor are eficienţă extrem de ridicată, dar nu maximă. S-a constatat că 2% dintre femeile care au apelat la acest tip de sterlizare, au rămas însărcinate în primii 10 ani de la intervenţie.
 
Dincolo de aceste mici inconveniente, această metodă de sterilizare nu prezintă riscuri sau efecte secundare pe termen lung şi nu intervine în procesul de producere a hormonilor sexuali feminini.
 
Un dezavantaj major pentru unele femei este că această metodă de contracepţie chirurgicală este ireversibilă sau dacă se poate realiza o intervenţie de recăpătare a fertilităţii, atunci aceasta este extrem de costisitoare,  prezintă riscuri, dar şi şanse minime de reuşită.
 

Steriletul – o altă metodă de sterilizare feminină 

 
Steriletul sau DIU (dispozitiv intrauterin) este o metodă de sterilizare feminină temporară, şi deci reversibilă. Capacitatea iniţială de a concepe copii este recăpătată imediat după extragerea steriletului din interiorul uterului.
 
Steriletul este un dispozitiv din plastic şi măsoară între 2,5 şi 3,5 cm, fiind prevăzut cu fire sau inele din metal la capete pentru a putea fi controlat. Acesta este disponibil în trei variante: sunt cele clasice, cele cu eliberare de progestativi şi cele cu eliberare de cupru.
 
Această metodă de contracepţie consistă în blocarea spermatozoizilor de a traversa uterul şi de a intra în contact cu ovulele, în inhibarea fertilităţii (adică steriletul cu eliberare de cupru) sau acţionează prin modificarea consistenţei mucusului cervical (prin eliberarea de hormoni sintetici care imită hormonii sexuali feminini autentici - progestativii).
 
Sterilizarea temporară prin utilizarea dispozitivelor intrauterine are o eficienţă extrem de ridicată (de la 97 la 99%) şi nu provoacă niciun disconfort la purtare.
Un sterilet  poate fi menţinut în cavitatea uterină timp de 3 până la 5 ani.
 
Există totuşi riscul apariţiei sarcinilor extrauterine sau a prelungirii perioadei de menstruaţie.
De asemenea, o persoană care apelează la acest metodă de contracepţie chirurgicală este expusă şi la alte mici riscuri, precum anumite reacţii inflamatorii, modificări ale endometrului ce implicit pot duce la pierderea parţială a fertilităţii.