Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      22:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Pozitiile sexuale in timpul sarcinii

Pozitiile sexuale in timpul sarcinii

18 august 2015    
Viaţa sexuală a cuplului suferă transformări atunci când femeia este însărcinată, transformări ce depind atât de aspectele fizice cât şi de aspectele emoționale ale sarcinii.
 
După ce au aflat că sunt însărcinate şi în primele trei luni ale sarcinii, libido-ul unor femei este mai redus, din cauza stării de oboseală pe care o induce sarcina, a greţurilor şi a altor fenomene specifice acestei perioade, inclusiv modificările hormonale apărute sau a temerii că sexul în timpul sarcinii poate face rău bebeluşului.
 
În primul trimestru, multe femei sunt prea obosite sau au grețuri și își pierd interesul pentru actul erotic, în timp ce în al doilea trimestru pot avea un libido crescut.
 
În al doilea trimestru de sarcină, libidoul femeii însărcinate poate fi chiar mai mare decât era înainte de sarcină, lucru determinat de schimbările hormonale ce se petrec în corpul femeii însărcinate.
 
În al treilea trimestru de sarcină, unor femei libidoul poate scădea, iar la altele dorinţa sexuală poate creşte; la fel şi intesitatea orgasmului.
 
Cu 2 - 3 săptămâni înainte de presupusa dată a naşterii, este recomandată abţinerea de la sex, deoarece în această perioadă capul bebeluşului este foarte aproape de capătul colului uterin, astfel încât sexul în timpul sarcinii poate declanşa o naştere prematură.
 
Sexul în timpul sarcinii poate fi mult mai plăcut, chiar dacă are loc mai rar. Motivele sunt diverse: lubrifierea vaginală abundentă și lipsa grijii pentru contracepție. Pe de altă parte, există motive din cauza cărora sexul în timpul sarcinii poate fi stresant: teama de a nu răni copilul, grețurile constante, oboseală, multe femei se simt corpolente și neatractive etc.
 
Fluctuațiile hormonale joacă și ele un rol foarte important în deciziile referitoare la sex, la fel și stadiul sarcinii.
 
Copilul este protejat de membrana uterului şi de lichidul amniotic. Lichidul amniotic este un amortizor excelent din momentul în care copilul este bine ancorat de uterul mamei, nu există nicio posibilitate ca sexul să producă o pierdere a sarcinii. Chiar dacă imediat după orgasm se pot simţi mişcările lui, acestea apar din cauza uterului şi nu a faptului că fătul a simţit vreo durere sau disconfort.
 
Sarcina pune câteva probleme în cazul poziţiilor sexuale din cauza transformările fizice pe care le suportă viitoarea mămica. De aceea, pentru perioada de sarcină, se recomandă poziţii sexuale comode, care să nu creeze presiune asupra abdomenului femeii însărcinate astfel încât să fie protejat fătul.
 
Important este ca femeia să nu stea prea mult timp pe spate, mai ales după săptămâna a 16-a de sarcină, deoarece uterul nu va fi bine irigat cu sânge, iar bebeluşul nu va putea să se oxigeneze corespunzător.
 
Este important ca poziţiile sexuale să asigure femeii însărcinate o poziție cât mai comodă, iar dacă este nevoie, se recomandă folosirea unui lubrifiant.
 
Totodată, trebuie subliniat că sexul în timpul sarcinii este benefic şi pentru trupul femeii însărcinate, orgasmul antrenând muşchii uterini şi contribuind la exersarea contracţiilor muşchilor pelvieni.
 
Cercetările medicale au demonstrat că o activitate sexuală constantă în timpul sarcinii poate avea influenţe benefice atât asupra stării de sănătate, cât şi a psihicului femeii însărcinate. Implicit, şi relaţia afectivă dintre parteneri este întreţinută şi chiar mai strânsă conexiunea dintre parteneri - viitori părinţi.
 
Însă, există şi situaţii în care sexul în timpul sarcinii nu este indicat, în cazul sarcinilor cu probleme medicale sau atunci când apar una sau mai multe din următoarele situaţii: risc de avort şi istoric cu sarcini pierdute sau naşteri premature, insuficienţă cervicală sau cervix dilatat sau prea scurt, placentă previa (când o parte din placentă acoperă cervixul), dureri abdominale, posibilitatea declanşării premature a travaliului (ruperea membranelor, denumirea tehnică a ruperii apei, se poate produce înainte sau în timpul travaliului), sângerări vaginale, sau când gravida sau partenerul au o boală cu transmitere sexuală.