Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:52
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina

01 iulie 2015    
Sarcinile extrauterine apar tot mai frecvent în ultimele decenii ca urmare a propagării intense a bolilor cu transmitere sexuale sau a diverselor tratamente medicale pe bază de hormoni.
Importanţa educaţiei primare şi sexuale în perspectiva prevenirii se vădeşte suficient de clar în cazul pericolului apariţiei sarcinilor extrauterine.

Ce este sarcina extrauterină?

 
Sarcina extrauterină se traduce prin implantarea unui ovul fertilizat şi în alte locuri decât uterul.
 
Fixarea poate să aibă loc în trompele uterine, colul uterin, ovare, sau în cavitatea abdominală.
 
Peste 95% din sarcinile extrauterine sunt localizate în trompele uterine. Cazurile de sarcină extrauterină sunt tot mai multe, datorită mai multor factori, între care bolile cu transmitere sexuală, sterilitatea şi diverse tratamente medicale cu hormoni. Conform statisticilor realizate în urma sarcinilor monitorizate, în Statele Unite, la 80 de naşteri apare 1 sarcină extrauterină.
 

Sarcina extrauterină - Modul de apariţie 

 
În fiecare lună, la jumătatea ciclului menstrual, ovarul produce un ovul.
În mod normal, ovulul este preluat de trompa uterină, care se relaxează şi se contractă ritmic, pentru a-l împinge spre uter. De obicei, spermatozoidul ajunge la ovul când acesta încă se află în trompa uterină.
După ce a fost fertilizat, ovulul se va divide în mai multe celule şi se va mări. Această mulţime de celule în plină diviziune îşi continuă drumul prin trompa uterină şi intră în uter, în care se implantează.
 
Totuşi, dacă va exista o îngustare a trompei uterine datorată adeziunilor, vreunei operaţii sau infecţii, ovulul fertilizat poate să crească prea rapid ca să mai străbată trompa şi să ajungă în uter. În alte cazuri, trompa nu se contractă corespunzător şi nu poate să ajute la împingerea ovulului spre uter. Dacă apare oricare dintre aceste situaţii, ovulul fertilizat va crea placenta în interiorul trompei uterine.
Placenta va continua să hrănească embrionul, care va continua să crească.
 

Sarcina extrauterină - Semne şi simptome

 
În câteva zile, sarcina începută va începe să lărgească trompa, cauzându-i femeii dureri.
 
 Deoarece în trompa uterină fluxul de sânge nu este atât de bun ca în uter, o dată cu umflarea trompei şi cu fluxul redus de sânge, trompa poate să se rupă, generând o hemoragie abdominală. Aceste scurgeri de sânge pot produce iritarea peritoneului.
 
Dacă hemoragia este abundentă, femeia poate să aibă ameţeli sau să se simtă mai uşoară şi în cele din urmă va ajunge într-o stare de şoc (o scădere majoră a tensiunii sanguine).
 

Sarcina extrauterină - Diagnostic

 Diagnosticul trebuie să fie realizat de către medicul ginecolog cât mai repede de la apariţia simptomelor.
Sarcina extrauterină tubară (în trompele uterine) va fi remarcată prin schimbările petrecute după 5-7 săptămâni de la ultima perioadă menstruală normală. Femeia poate să simtă dureri într-o parte a abdomenului, asociate cu o sângerare vaginală neregulată, sau poate să nu sângereze deloc.
 
Dacă o femeie care a avut în ultimele două luni contacte sexuale prezintă simptome de sarcină extrauterină, indiferent de metodele de contracepţie folosite, ea trebuie să îşi facă rapid un test de sarcină sanguin.
 
Dacă testul este pozitiv, o examinare ultrasonică va fi utilă pentru a stabili unde a fost implantat embrionul. Dacă nu se observă nicio sarcină în uter, există trei posibilităţi. Astfel fie embrionul este normal, în uter, dar prea mic pentru a fi văzut, fie există o sarcină extrauterină sau a avut loc un avort spontan şi sarcina nu mai există.
Dacă există o materie vizibilă în jurul uterului şi se vede sânge în zona pelviană, este vorba de o sarcină extrauterină.
 

 Sarcina extrauterină - Tratament

 Prezenţa unei sarcini extrauterine reprezintă o urgenţă medicală. De aceea, dacă este diagnosticată o sarcină uterină este important şi vital ca pacienta să se prezinte la un chirurg obstetricean de urgenţă.
 
După stabilirea existenţei unei sarcini extrauterine, se efectuează o operaţie chirurgicală. Un tub lung şi îngust, ca un telescop, numit laparoscop, este inserat prin pielea abdomenului. Cu ajutorul tubului se poate observa sarcina din trompa uterină. Odată localizată sarcina extrauterină, se va efectua o incizie în trompă şi va fi eliminată.
 
3-5% din aceste femei necesită ulterior procedeului de extragere a sarcinii extrauterine, un tratament pentru eliminarea micilor cantităţi de ţesut placentar rămas în trompa uterină.
 

Riscuri ale sarcinii extrauterine

 
Dacă o femeie are o sarcină extrauterină, există un risc crescut ca următoarea sarcină să fie tot extrauterină, fie în aceeaşi trompă, fie în cealaltă. Cu cât este localizat mai repede locul fixării, cu atât mai rapid poate fi tratată sarcina extrauterină, împiedicându-se astfel ruperea trompei uterine şi hemoragia care o însoţeşte.
 

Prevenirea sarcinilor extrauterine

 
O sarcină extrauterină nu poate fi prevenită a priori atât de lesne, însă, o dată avută această experienţă, este imperios necesară monitorizarea sarcinii de când este detectată.
 
Din nefericire, şansa de a avea după o sarcină extrauterină o sarcină normală pe viitor este redusă la 50-55%, iar la sarcini extrauterine repetate această probabilitate descreşte şi mai mult.
 
Dacă ambele trompe uterine au fost afectate grav, atunci după o fertilizare in vitro  („sarcină în eprubetă”) embrionul poate fi plasat în uter, pentru a permite o dezvoltare normală a acestuia