Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:18
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Teama de sex si de intimitate

Teama de sex si de intimitate

31 iulie 2015    

Actului sexual îi este asociat în mod reflex un sentiment de vinovăţie care inhibă în mare măsură posibilitatea atingerii plăcerii.

Studiile arată că aşa-numita “frică de sex” este o cauză frecventă a falselor probleme de incompatibilitate intimă, a frigidităţii sau impotenţei. Acest lucru poate conduce la eşecuri în dragoste, adulter, despărţiri şi divorţuri, crescând astfel riscurile la depresii, nevroze sau alte dereglări psihice, unele cu grave consecinţe pe termen lung.

Sexul - Un subiect nesigur pentru adolescenţi

Frica exagerată de sex a unor adolescenţi este deseori pricinuită şi de o dezvoltare înnăscută a fricii patologice de noi experienţe. Există şi cazuri în care copilul este educat greşit, în spiritul fricii de graviditate ori de a-şi asuma prematur responsabilitatea de părinte.
 
La acestea se poate adăuga deseori lipsa unei informări corecte şi a unor informaţii periculoase culese din filmele sau revistele pentru adulţi.
Multe familii nu au niciodată discuţii legate de sex.
 
Inhibate de o asemenea educaţie, multe femei ajung să aibă relaţii sexuale dureroase cauzate de spasme involuntare ale musculaturii din jurul vaginului.

Alte familii încearcă să suprime existenţa sexului pretinzând că astfel de fapte sexuale sunt murdare, dar şi din considerente religioase. Informaţiile despre bolile venerice pot dezvolta restricţii sexuale până la adevarate fobii legate de bolile cu transmitere sexuală.

Teama de sex - Legată de nesiguranţă


Lipsa de încredere sau închiderea în sine duce la inhibiţie. Subiectul se conservă până la depresie din teamă faţă de noile experienţe sau pentru că experienţele trecute au avut un deznodământ afectiv nefericit.

Subiectul nu reuşeşte să accepte diferenţa dintre el ca individ social şi el, ca individ sexual. Cele două atitudini pot fi extrem de diferite, iar dacă personajul social este determinat în mare măsură de convenţiile sociale, atunci conflictul este unul de neacceptat.

Sexualitatea - O normalitate

Deşi viaţa sexuală începe în adolescenţă, sexualitatea este prezentă de mult timp.
Corpul nostru şi mintea noastră cunosc senzaţii de excitaţie, plăcere, existând imagini şi reprezentări legate de sexualitate.
 
Cu mult înainte de a ajunge în contact cu informaţii despre viaţa sexuală, despre organele sexuale şi modul lor de funcţionare, despre relaţiile sexuale şi actul sexual în sine ca desfăşurare, avem în minte diferite lucruri auzite, văzute sau imaginate. Între dorinţă şi realitate există mereu diferenţe. Cu cât ele sunt mai mari, cu atât frustrarea este mai mare.

Teama de sex -  Opţiuni terapeutice 

După ce am conştientizat sentimentul de teamă, momentele în care se manifestă şi relaţia în care apare, putem merge mai departe, spre cauzele care o generează.
 
Cel  mai adesea o psihoterapie sau o consiliere psihologică sunt cele care pot fi de ajutor. Sigur ca puţine persoane apelează la psiholog atunci când simt teamă în viaţa sexuală.
 
Legătura între o teamă aparent recentă, de penetrare, durere, de intimidare, de a dezamăgi şi altceva din viaţa persoanei respective este greu de sesizat. Împreună cu un specialist, persoana poate fi ajutată să descopere ce înseamnă actul sexual, care sunt conotaţiile pe care viaţa sexuală le are, care sunt aşteptările, imaginile sau fantasmele inconştiente.

Psihoterapia poate fi de ajutor în tulburările sexuale, dar există chiar o diversitate de metode inventate de-a lungul timpului pentru depăşirea acestui tip de probleme.

Tratamentul se concentrează asupra explorării conflictelor inconştiente, motivaţiei, fantasmelor şi diferitelor dificultăţi interpersonale. Una dintre presupunerile acestui tip de psihoterapie este aceea că îndepărtarea conflictelor va permite impulsului sexual să devină acceptabil pentru inconştientul pacientului şi astfel, acesta va reuşi să găsească modalităţi adecvate de exprimare.

Mai există presupunerea că tulburarea sexuală are o cauză legată de relaţia dintre cei doi parteneri şi nu numai de persoana celui care suferă de tulburarea sexuală propriu-zisă, astfel încât amândoi trebuie să intre în terapie.
 
Cel mai adesea, acest tip de terapie se face de către doi terapeuţi, un bărbat şi o femeie, care discută şi clarifică diverse aspecte sexuale cu cei doi pacienţi.
 
Scopul terapiei este acela de a stabili sau de a restabili comunicarea în cadrul cuplului.
 
Tratamentul este de scurtă durată şi se bazează pe o abordare comportamentală. De asemenea, se prescriu exerciţii specifice pentru a-i ajuta pe cei doi, iar pe durata terapiei, cuplurilor li se interzice orice activitate sexuală în afara celei prescrise de terapeut.

Teama de sex - Hipnoza - o terapie modernă împotriva anxietăţii


Hipnoterapeuţii se concentrează preponderent asupra simptomului care deranjează cel mai mult. Folosirea cu succes a hipnozei permite pacientului să recâştige controlul asupra simptomului care i-a afectat stima de sine şi i-a perturbat echilibrul psihologic.

Cu ajutorul acestor metode de scădere a anxietaţii, răspunsurile fiziologice la stimularea sexuală pot duce rapid la creşterea plăcerii sexuale. Problemele psihologice responsabile de lipsa de lubricaţie vaginală, lipsa erecţiei şi lipsa orgasmului sunt îndepărtate de terapia prin hipnoză.

Psihoterapia comportamentală - Arată comportamentul dezadaptativ învăţat

Terapeuţii comportamentalişti pleacă de la presupunerea că disfuncţia sexuală este un comportament dezadaptativ învăţat. Terapeutul vede problema pacientului ca o teamă de interacţiunea sexuală.
 
Folosind tehnici tradiţionale în această metodă, terapeutul construieşte o listă a situaţiilor care îl sperie pe pacient, în ordinea gravităţii lor.

Teama de sex - Psihanaliza 

Terapia sexuală de influenţă psihanalitică este considerată una dintre cele mai bune modalităţi de tratament şi reprezintă o îmbinare a terapiei sexuale cu psihoterapia psihanalitică.
Acest tip de terapie sexuală se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, procesul de învăţare fiind mult mai bine integrat în viaţa pacientului.