Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:12
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Aconcagua 2011, expediţie medicală românească

Aconcagua 2011, expediţie medicală românească

02 februarie 2011    
Pasiunea pentru munte, cunoştinţele din domeniul medical şi experienţa acumulată în Irak în calitate de asistent medical într-una din bazele americane l-au determinat pe Iulian Sîrbu, un tânăr de 29 de ani, să iniţieze o expediţie medicală, de altfel prima de acest gen venită din partea unui român, în Aconcagua, cel mai înalt vârf din cele două Americi şi din afara Asiei.
 
Medicina şi alpinismul, îmbinate în expediţia medicală
 
Altfel spus, ideea expediţiei, care se vrea a fi una valoroasă din punct de vedere a datelor ce urmează să fie culese, a venit în mod natural din dorinţa de a combina medicina şi alpinismul, potrivit iniţiatorului expediţiei, Iulian Sîrbu. „La început am conceput această expediţie medicală de unul singur, însă am stat şi m-am gândit, am cerut şi alte păreri, şi am ajuns la concluzia că o expediţie medicală, care se vrea a fi soluţionată şi cu rezultate pozitive, nu se poate realiza de o singură persoană. Aşa că am ales să îl am alături pe Marius Roca, kinetoterapeut, de altfel el fiind şi cel mai apropiat de meseria mea”, a declarat Iulian Sîrbu.
 
Componenta cardio, baza antrenamentului
 
Pentru această expediţie medicală, cei doi iubitori ai muntelui şi-au început antrenamentele încă din luna aprilie a anului 2010. Însă, „componenta esenţială a antrenamentului a fost cea cardio. Trebuie să îţi întăreşti inima să bată la 80% din capacitatea sa maximă timp de câteva ore în continuu”, a precizat Iulian Sîrbu, câştigătorul a două maratoane. Înainte de această primă experienţă în Aconcagua se vor realiza mai multe analize medicale şi investigaţii clinice. Cei doi alpinişti vor măsura efectele altitudinii asupra corpului uman, prin înregistrarea funcţiilor vitale şi analiza lor comparativă, sub îndrumarea unui specialist în medicină sportivă sau altă specialitate conexă.
 
Expediţia are în vedere efectuarea mai multor analize
 
Iulian Sîrbu şi Marius Roca şi-au propus să noteze schimbările care apar în funcţie de altitudine, efortul fizic depus, starea emoţională şi să analizeze efectul acestora asupra funcţiilor vitale ale corpului. Printre investigaţiile ce vor fi efectuate se numără măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului, a saturaţiei de oxigen în capilare, a temperaturii corpului, a numărului de respiraţii, a glicemiei, testarea urinei şi electrocardiogramă. De asemenea, se vor face observaţii privind stările de consţienţă, de orientare, de echilibru şi de vorbire. Înainte de plecarea în expediţia medicală şi imediat după întoarcere, cei doi vor fi supuşi următoarelor analize sanguine şi investigaţii paraclinice, precum hemoleucograma completă, gazele sanguine, sideremie, ionograma, glicemie, analiza compoziţiei tisulare, spirometrie şi EKG.
 
Datele rezultate după expediţie, publicate într-un jurnal medical
 
Toate aceste informaţii vor fi strânse şi analizate de dr. Gabriel Panait, medic primar de medicină sportivă, şi se va întocmi un raport medical care “va fi publicat într-un jurnal medical astfel încât cei interesaţi să aibă acces la aceste informaţii, iar noi să putem intra în acest mod în contact cu cei din comunitatea medicală ce ne pot ajuta pe viitor. Şi opinia publică va avea acces la aceste date”, potrivit liderului expediţiei.
 
Iulian Sîrbu doreşte dezvoltarea unei noi ramuri a medicinei sportive
 
Pe de altă parte, Iulian Sîrbu spune că “încercăm să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine şi să ne aducem aportul, sper eu, la dezvoltarea unei noi ramuri a medicinei sportive româneşti. Eu aş numi o medicina de altitudine.” Cu alte cuvinte, cei doi alpinişti doresc formarea unui nucleu care, mai departe, să formeze Societatea Română de Medicină de Altitudine.