Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:35
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Abcesul dentar

Abcesul dentar

29 august 2012    
Abcesul dentar reprezintă o inflamaţie puternică la nivelul gingiilor, însoţită de infecţie. Abcesul dentar înlesneşte pătrunderea bacteriilor în gingii şi înmulţirea acestora, ceea ce face ca perioada de suferinţă să fie mult mai mare. Abcesul dentar apare din cauza unei igiene orale necorespunzătoare, care favorizează pătrunderea bacteriilor prin gingie sau prin ţesutul moale din interiorul dintelui. Aşadar, o carie netratată sau un traumatism poate duce la apariţia unui abces dentar. Ca orice altă afecţiune a cavităţii orale, şi abcesul dentar se bucură de măsuri de prevenţie. O igienă orală corespunzătoare, controlul stomatologic periodic şi o alimentaţie sănătoasă previn apariţia abcesului dentar.
 
Semnele şi simptomele abcesului dentar
 
Abcesul dentar debutează prin inflamarea ţesutului, provocând persoanei în cauză disconfort în masticaţie şi în vorbire. Abcesul dentar provoacă, de asemenea, durere pulsatilă locală. În unele cazuri, când pacientul evită să meargă la medicul stomatolog, pot apărea stările febrile, durerile de cap, gust neplăcut şi scurgeri de sânge sau de puroi din abces, halenă. Tot în cazul unui abces netratat pot apărea şi modificări ale aspectului feţei. În astfel de situaţii, pacientul trebuie să se adreseze de urgenţă medicului stomatolog.
 
Tipuri de abces dentar
 
În funcţie de zona în care se dezvoltă un abces dentar, pacienţii se pot confrunta cu abces gingival, când abcesul se dezvoltă în ţesutul gingival, abces periodontal, când abcesul se dezvoltă pornind din structura de suport a osului dintelui, dar şi cu abces periapical, când afecţiunea se dezvoltă în ţesutul moale al dintelui. Indiferent de tipul abcesului, dacă afecţiunea nu este tratată atunci se va ajunge la distrugerea pulpei dintelui şi la afectarea osoasă. Cu cât osul este mai afectat, cu atât şansele de pierdere a dinţilor sunt mai mari. Mai mult decât atât, infecţia dintr-un abces dentar poate pune viaţa pacientului în pericol din cauză că se poate extinde şi la alte organe din organism, în cazul în care nu se intervine pentru tratarea acesteia.
 
Tratamentul abcesului dentar
 
În general, abcesul este o afecţiune ce necesită intervenţie de urgenţă, mai ales în cazul formelor severe. Într-o primă fază, medicul stomatolog va face o mică incizie la nivelul abcesului şi va drena infecţia, eliminând astfel puroiul. Procedeul nu este unul dureros întrucât, incizia se va face numai după efectuarea unei anestezii locale. Mai departe, specialistul va lua toate măsurile pentru a salva dintele şi pentru a preveni apariţia complicaţiilor. În urma acestui tip de intervenţie, pacientului i se va prescrie un tratament pe bază de antibiotice. Tratamentul antibiotic se poate prescrie şi înainte de intervenţia propriu-zisă, mai ales dacă pacientul suferă de afecţiuni, precum diabet zaharat, defecte cardiace congenitale, ciroză hepatică, unele boli cardiace. De asemenea, dacă abcesul a afectat ţesutul moale din interiorul dintelui, atunci specialistul va scoate ţesutul afectat, tratând canalul dintelui. La extracţie dentară se va ajunge numai în cazul în care pulpa dentară este distrusă într-o proporţie destul de mare sau în totalitate. Pentru durere, medicul stomatolog poate recomanda pacientului unele analgezice.

Mai multe informaţii puteţi afla de la specialiştii Clinicii Stomatologice Multident.

Clinica Stomatologică Multident este orientată către sănătatea pacienților săi, având servicii personalizate pentru fiecare  dintre ei. Clinica oferă servicii clinice de înaltă calitate, tehnologie stomatologică de ultimă oră, profesioniști dedicați nevoilor pacienților, într-un mediu prietenos și reconfortant. Atenția pentru detalii îmbunătățește calitatea actului medical. De aceea, specialiştii Clinicii Stomatologice Multident se specializează continuu pentru a oferi servicii de calitate pacienților și pentru a obtine rezultate de exceptie.